LEDARE: Blir a-kassan Sverigedemokraternas första svekdebatt?

Ledare
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
I dag kräver Sverigedemokraterna ett avtal på att a-kassan inte ska sänkas i regeringsförhandlingarna med Moderaterna, men det är bara veckor sedan partiets ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt stod i tv och öppnade för samtal om sänkta nivåer.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Svenska regeringar får i modern tid inte sitta fler än två mandatperioder, det verkar vara en naturlag. I skrivande stund är inte rösträkningen klar, men det är osannolikt att resultatet blir sådant att det är Magdalena Andersson som får uppdraget av talmannen att bilda regering.

Den regering som kommer att bildas gör det på en blåbrun grund. Den kommer att allvarligt försämra livet för de redan utsatta och stärka de mekanismer som ligger till grund för segregation och gängproblematik. Regeringen kommer att ledas av Ulf Kristersson, ledare för ett försvagat Moderaterna, med valets enda riktiga vinnare, Sverigedemokraterna, som konstellationens största parti.

Sverigedemokraterna har troligen vunnit väljare för att de har presenterat en faktisk politik, till skillnad från Socialdemokraternas presidentvalskampanj. Partiet har identifierat problem och sedan presenterat lösningar på de problemen. Mycket handlar om invandring och integration, men Jimmie Åkesson har även identifierat den svenska välfärdsstatens stora misslyckanden: socialförsäkringarna.

Sedan 90-talskrisen har socialförsäkringarna ständigt svikit oss medborgare. Två Reinfeldtregeringar och efterföljande socialdemokratiskt ledda regeringar hakade på den trenden. Först i samband med pandemin förbättrades a-kassan och socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi har gjort ansträngningar för att stärka sjukförsäkringen och -ersättningen. Stärkta pensioner tvingades igenom av Vänsterpartiet. Hos Socialdemokraterna finns det lite trovärdighet kring socialförsäkringarna, och det var inga frågor som fick någon som helst plats i valkampanjandet.

Sverigedemokraterna har länge haft högt tonläge när det gäller trygghetssystemen, framförallt vad gäller pensionerna och a-kassan. Det är förståeligt. I en undersökning om pensionsoro jag var med och tog fram när jag arbetade på fackliga idéinstitutet Katalys, var de som sympatiserade med Sverigedemokraterna absolut mest oroliga för sin pension.

Och partiet gjorde sin läxa. De såg var människors oro och problem fanns – för dåliga socialförsäkringar – och presenterade lösningen i stärkt a-kassa, sjukförsäkring och höjda pensioner.

Hos sina nya allierade hittar dock Sverigedemokraterna inga förslag som stöder deras politik. Den tidigare socialförsäkringsministern Ulf Kristersson vill återigen göra sjuka och arbetslösa fattiga. Stupstocken ska återinföras i sjukförsäkringen och a-kassan ska “uppmuntra återgång till arbete”, det vill säga sänkas.

Sverigedemokraterna kräver nu ett avtal på att a-kassan inte ska sänkas, men i augusti stod partiets ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt i Agenda och öppnat för samtal om sänkta nivåer vid regeringsförhandlingar. Möjligheten till inflytande över regeringens politik talar för att Sjöstedts linje kommer att vinna.

20 procent av svenskarna satte vid valurnan sitt hopp till att ett rasistiskt parti ska skapa en tryggare vardag för dem. Hur det ska gå till när Sverigedemokraterna allierat sig med borgerliga partier är svårt att se. A-kassan kan bli Sverigedemokraternas första svekdebatt.

Lisa Gemmel

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.