Hoppa till huvudinnehållet

Andersson avgår – Kristersson "påbörjar arbetet"

Publicerad:
Statsminister Magdalena Andersson (S) håller pressträff med anledning av valresultatet under onsdagskvällen.
Statsminister Magdalena Andersson (S) håller pressträff med anledning av valresultatet under onsdagskvällen. Foto: Jessica Gow/TT

Statsminister Magdalena Andersson erkänner sig besegrad och meddelar sin avgång. Hon fortsätter dock som partiledare för Socialdemokraterna.

M-ledaren Ulf Kristersson säger att han nu påbörjar arbetet med att bilda regering.

När bara ett fåtal valdistrikts röster återstod att räkna i den så kallade onsdagsräkningen, ledde högerblocket fortfarande på onsdagskvällen.

– Sverige har ett valresultat, väljarna har sagt sitt. Moderaterna och de andra partierna på min sida har fått det mandat för förändring som vi bad om. Jag påbörjar nu arbetet med att bilda en ny, handlingskraftig regering, säger Kristersson i ett videoinspelat uttalande på sin Facebooksida.

Kristersson säger vidare att han är medveten om att många är besvikna och att den politiska polariseringen "har blivit alldeles för stor även i Sverige".

– Därför är mitt besked att jag vill samla, inte splittra. Se till det som förenar, men också respektera verkliga åsiktsskillnader. Jag vill ingjuta hopp, även stora problem går att lösa, säger Kristersson.

Andersson går till talmannen

Tidigare under kvällen kallade Magdalena Andersson till presskonferens och meddelade att hon ska gå till riksdagens talman på torsdag och begära att bli entledigad.

– Nu har nästan alla röster räknats, men det preliminära valresultatet är tillräckligt tydligt, säger hon.

– Det kommer bli en tuff och komplicerad mandatperiod, men den regering som ska styra Sverige kommer att ha ett bra utgångsläge.

Andersson pekar på att högersidan får knappt 50 procent av rösterna, men att det ändå är en majoritet.

Hon varnar för att det blir komplicerat för en högerregering att regera med så liten marginal.

– Vi kommer att vara bara ett eller två mandat från en regeringskris, säger Andersson.

Hon uppger att om Kristerssons tänkta regering inte fungerar, står hennes dörr öppen för samarbete.

Känner oro

Andersson uppger också att hon känner oro för att Sverigedemokraterna blivit näst största parti.

– Jag vet att många svenskar känner oro. Många har redan mött hat och hot och ännu fler oroar sig för att bli en måltavla, säger Andersson.

– Jag ser er oro och jag delar den.

Andersson uppger att lösningen är fler engagera sig politiskt för att motverka hat och intolerans. Hon tillägger att ju fler som engagera sig, desto fler vågar trotsa den oro många känner.

Andersson talar även till de som röstat på SD.

– Många av er har röstat på dem på grund av problem som ni möter i er vardag

Andersson pekar på brister i välfärden, för låga pensioner, höga elpriser, våld och skjutningar och en stor migration som har kombinerats med för dålig integration.

– Det är konkreta och legitima samhällsproblem som ni delar med hela svenska folket, säger Andersson.

Varnar för extremism

Hon varnar för att de finns krafter som kommer att försöka "kidnappa" SD-väljarnas röster och hävda att det finns stöd för extremism och till och med våld.

– Nu vilar ett tungt ansvar på M, KD och L. De måste dra en tydlig gräns mot alla försök att urskulda eller underblåsa olika former av hat, hot och våld.

Den så kallade onsdagsräkningen av alla återstående utlands- och förtidsröster visar att högerblocket fortfarande leder när bara ett fåtal valdistrikt återstår.

Magdalena Andersson har inga planer på att avgå även som partiledare.

– Vi i Socialdemokraterna har gjort en stark valrörelse och fått ett starkt valresultat. Vi har fått den största ökningen på 20 år. Vi är största parti inte bara i Sverige utan även i Norden, säger hon.

Statsminister Magdalena Andersson (S) håller pressträff med anledning av valresultatet under onsdagskvällen.

Jessica Gow/TT

Artikeltaggar

Inrikes/utrikesMagdalena AnderssonPolitikStatsminister

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.