Hoppa till huvudinnehållet

Debatt: Nej, Liberalerna är inte motståndare till vattenkraft

Publicerad:
Arman Teimouri  (L)
Arman Teimouri (L) Foto: Pernilla Wahlman/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Olov von Kogerer skriver i en insändare om Liberalernas energipolitik. Han har missuppfattat vår politik. Vi är inte motståndare till vattenkraften och våra föreslagna skattesänkningar går långt utöver den beskrivning von Kogerer ger, skriver Liberalernas energipolitiska talesperson Arman Teimouri (L).

Debatt: Vill verkligen Liberalernas väljare att vattenkraften begränsas?

Vattenkraften är och har varit enormt viktig för Sverige. Det gäller särskilt de 200 stora vattenkraftverken. Samtidigt har vattenkraften orsakat omfattande skador på ekosystemen. Det finns goda möjligheter att reparera en del av det som förstörts utan att det för den skulle skulle ha särskilt stor betydelse för energisystemet. Insatserna bör inriktas mot de 1900 små vattenkraftverken som är av ringa betydelse för kraftsystemet.

Liberalerna accepterar kärnkraften som en del i systemet. Vi behöver därför inte driva en politik där varje bäck måste dämmas upp och vindkraft byggas vid varje röd stuga för att kalkylen ska gå ihop. Det går att nå stora miljöförbättringar utan att hota vattenkraftens viktiga roll i energisystemet.

Våra skatteförslag har von Kogerer missförstått. Vi vill retroaktivt från 1 september sänka momsen och elskatten så mycket det går. Elmomsen sätts ner till 6 %, elskatten från 36 till 0,6 öre/kWh. Sänkningarna är temporära under krisen. Elskatten ska också successivt minskas. Det är svårt att motivera en särskild punktskatt på fossilfri el, särskilt när samhället behöver elektrifieras.

Arman Teimouri (L), energipolitisk talesperson

Artikeltaggar

Arman TeimouriDebattVattenkraft