Vi har ett resultat: Ett val där vi alla har förlorat

Krönikor | Val 2022
PUBLICERAD:
Morgan Schmidt är chefredaktör på Värmlands Folkblad
Valnatten har passerat när ni läser detta. Det lär finnas vinnare och det lär garanterat finnas förlorare.
Men frågan är om vi inte alla har förlorat på något sätt.

Det är kanske lite tråkigt och förutsägbart att gnälla på valrörelsen, men har den inte ärligt talat varit ovanligt osnygg? Kanske är det bara jag, som mest ser rubriker och utspel och inte läser på ordentligt, men visst känns det som att nivån har varit lägre än tidigare. Lite som att nästan alla partier har bestämt sig för att vara Ny Demokrati.

Jag lägger ingen värdering i Ny Demokratis partiprogram, jag var allt för ung för att rösta när de snackade om ”drag under galoscherna” och staplade drickabackar på scenen, men tonen minns jag väl: raljant, överdriven, hånfull. Jag gillade det inte då och jag gillar det inte nu.

Deras sätt att bedriva politisk debatt var en form av Kiviks marknad, vilket förvisso kan vara kul, men det borgar knappast för en ökad förståelse för komplexa problem. För det är just komplexa problem vi har snackat om i den här valrörelsen: gängkriminalitet, en dysfunktionell elmarknad, rusande matpriser, klimathotet, segregationen.

Det är inte frågor som har en enkel lösning och det är heller inte problem som kommer att kunna lösas om vi inte har breda politiska överenskommelser. Och även om jag i skrivande stund inte vet vad valresultatet blev så är det nog en sak man kan vara helt säker på, att breda politiska överenskommelser lär vara svåra att få till efter den här valrörelsen.

Och det riskerar vi alla att förlora på.