Hoppa till huvudinnehållet

S siktar på maktskifte i regionen: ”Jag är förhoppningsfull”

Publicerad:
Socialdemokraternas Åsa Johansson siktar på att styra Region Värmland de kommande fyra åren. Moderaterna, med Stina Höök, har varit det ledande partiet i Värmlandssamverkan som styrt de senaste tolv åren.
Socialdemokraternas Åsa Johansson siktar på att styra Region Värmland de kommande fyra åren. Moderaterna, med Stina Höök, har varit det ledande partiet i Värmlandssamverkan som styrt de senaste tolv åren. Foto: Tommy Andersson

Socialdemokraterna ser ut att öka med tre mandat i regionfullmäktige.

Det öppnar för ett maktskifte menar regionrådet Åsa Johansson (S).

– Jag är förhoppningsfull över att vi ska kunna byta styre i regionen, säger hon.

Miljöpartiet under regionspärren: ”Vi har haft svårt att nå ut med vår politik”

I valet 2018 fick Värmlandssamverkan (M, KD, L, C, MP, SiV) 37 mandat, vilket var tre fler än Socialdemokraterna (28) och Vänsterpartiet (6) tillsammans. När 179 av 195 distrikt var räknade på måndagsförmiddagen var styrkeförhållandena omvända. S och V är större än Värmlandssamverkan.

– Vi kommer att behöva samtala med andra partier. Mitt mål är vi ska få till en stark majoritet och inte vara beroende av andra partier i varje enskilt beslut. Då räcker det inte med S och V, konstaterar Åsa Johansson.

Vänsterpartiet har dessutom de senaste åren röstat för Värmlandssamverkans budgetförslag.

– Jag stänger inte dörrarna för något parti, förutom SD. Jag kan förhandla vitt och brett för att få till en stark majoritet, säger Johansson.

Det magiska talet är 41 då regionfullmäktige består av 81 ledamöter.

En tanke är att en konstellation bestående av S, V och C som når upp till 41 mandat.

– Det finns många möjliga vägar att nå 41 mandat, svarar Åsa Johansson kort.

Är det uteslutet att styra i minoritet?

– Jag har ett mål att styra i majoritet, och då är det 41 mandat som gäller. Sedan att utesluta möjligheten att styra i minoritet när det inte ens finns ett färdigt valresultat är för tidigt.

Att Socialdemokraterna vinner mark tror Åsa Johansson beror på partiets satsning på hälso- och sjukvården.

– Vi är tydliga med att vi vill se en ny inriktning på hälso- och sjukvården med en bättre personalpolitik och en starkare och tryggare mer tillgänglig nära vård, säger hon.

När det gäller Värmlandssamverkan ser Sjukvårdspartiet ut att tappa två mandat till fyra totalt medan Miljöpartiet med 2,6 procent inte når upp till spärren på tre procent. Även C (-3) och L (-1) tappar mandat, medan KD (+2) och M (+1) ökar.

– Jag är jätteglad över Moderaternas siffror. Vi har styrt i tolv år och har varit det ledande partiet och har en mandatperiod bakom oss med en massa turbulens med pandemi, regionbildning, krig och flera kriser. Då är det ofta att det ledande partiet får klä skott för det. Men vi går i stället framåt, säger Stina Höök (M), regionråd.

Hon konstaterar att M ökar i tolv av Värmlands 16 kommuner.

– Valen till regionen och kommunerna hänger ofta ihop. I vissa kommuner går vi också fram rejält som i Storfors, Grums och Sunne.

Stina Höök avvisar tanken på ett majoritetsstyre i regionen med Sverigedemokraterna.

– Det ser jag som väldigt svårt, av flera skäl. Ett är värderingsmässigt, där skiljer vi oss åt. Att göra upp i sakfrågor är en sak, men i värderingsfrågorna behöver man landa gemensamt som man ska styra tillsammans. Sedan har det varit ganska stökigt i SD den senaste mandatperioden. Det har varit svårt att veta vem som egentligen bestämmer i partiet. Slutligen skulle vi behöva vara fler partier om det. Jag vet att våra koalitionspartner i övrigt inte vill styra tillsammans med SD, säger Stina Höök.

FAKTA

Mandatfördelning efter att 179 av 195 distrikt är räknade. Inom parentes förändringen jämfört med valet 2018. Totalt ska 81 mandat fördelas med en spärr mot småpartier på tre procent.

S 31 (+3)

M 13 (+1)

SD 13 (+3)

KD 7 (+2)

C 5 (-3)

V 5 (-1)

SiV 4 (-2)

L 3 (-1)

MP 0 (-2)

Artikeltaggar

ModeraternaPolitikRegion VärmlandSocialdemokraternaVal 2022

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.