Hoppa till huvudinnehållet

LEDARE: Nu ligger ett maktskifte där blågrönt blir rödgrönt otroligt nära!

Publicerad:
Revansch för Linda Larsson och Anders Tallgren, Socialdemokraterna i Karlstad, efter flera mandatperioder i opposition.
Revansch för Linda Larsson och Anders Tallgren, Socialdemokraterna i Karlstad, efter flera mandatperioder i opposition. Foto: HP Skoglund

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje. VF delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.

S flyttar fram sina positioner i både Karlstad kommun och i regionen. Nu ligger initiativet till lokal regeringsbildning i Socialdemokraternas händer. Knyt ihop säcken nu, sossar – och var inte snåla!

Både blå och röda lagen räknar med förhandlingar på onsdagS siktar på maktskifte i regionen: ”Jag är förhoppningsfull”

I Karlstads kommun fullkomligen rusar Socialdemokraterna fram i årets val. 25 procent fler röster än 2018 – och en ökning med över sju procentenheter. VF beskriver det på måndagen som ”fortsatt oklart vilka som ska styra Karlstads kommun kommande fyra år”.

Det är kanske att använda både hängslen och livrem för att inte ta ut något resultat i förskott, för det enda oklara är väl egentligen hur Moderaterna ens i teorin skulle kunna bygga sig en hållbar majoritet.

Ett valdistrikt återstår fortfarande att räkna, Karlstadsbor som förtidsröstat i en annan kommun bland annat, men ändrar sig mandatfördelningen lär det vara på marginalen.

I så fall har det blågröna samarbete med fem partier som styrt kommunen, och som Torin upprepade gånger slagit fast är hans förstahandsalternativ, tappat tre mandat sedan 2018 och samlar nu bara 25 av fullmäktiges 61 mandat.

Inte sitter väl Moderaterna nu med förhoppningen om ännu en mandatperiod till av passivt stöd från SD?

Väljer Torin i stället att plocka in SD i ett samarbete, ja då tackar väl rimligen både MP och C för sig (hoppet att L och KD skulle göra detsamma har ledarsidan känt sig tvingad att släppa). Men inte ens i det läget sitter Torins lag på tillräckligt med mandat för att få fortsätta.

Och säg nu inte att M, KD och L på allvar sneglar på SD i kommunen och känner att ”det här är ett gäng vi vill samarbeta med!”

På andra sidan blocket sitter därmed Linda Larssons socialdemokrater i ett lite bättre läge. 22 egna mandat lägger grunden för ett starkt rödgrönt maktskifte i kommunen.

Det enda problemet är väl att Larsson inte kan få till en majoritet med mindre än ett samarbete med ytterligare tre partier (förutsatt att det inte är Moderaterna som får hennes inviter, men det låter som en högoddsare)

Så små är de mindre partierna nu att det behövs tre av dem för att skrapa ihop de nio mandat som tillsammans med S krävs för majoritet. Men med det tydliga budskapet från väljarna om en önskan om maktskifte känns läget ljusare det gjorde igår.

Fredrik Larsson (M), i dag regionstyrelsens ordförande i region Värmland. Imorgon ... oppositionsråd?
Fredrik Larsson (M), i dag regionstyrelsens ordförande i region Värmland. Imorgon ... oppositionsråd? Foto: Håkan Strandman

I regionen ser det också ut som bra förutsättningar för maktskifte. De sex partier som under mandatperioden ingått i Värmlandssamverkan samlar inte ens i dag egen majoritet – och i detta val tappar de tillsammans hela fem mandat till.

Fredrik Larsson (M) sitter alltså i samma sits som partikamraten Alexander Torin. Inte ens om han tar SD i båten borde det inte räcka för att få sitta kvar på topposten som regionstyrelsens ordförande. M, SD, KD och L samlar tillsammans bara 36 mandat. Då skulle det inte räcka med att få Sjukvårdspartiet med ombord för att nå egen majoritet.

På andra sidan blocket gläds Socialdemokraterna åt att ha gått framåt med tre mandat, samma starka ökning som Sverigedemokraterna som nu är jämnstora med M i regionen.

Men var ska Socialdemokraternas Åsa Johansson hitta samarbetspartier för ett maktskifte? Miljöpartiet kan de inte räkna med, för de åker ut, men kanske får en annan valförlorare en sista chans? Centerpartiet backade ordentligt och ser ut att tappa tre av dagens åtta mandat. Av vilka andra än Socialdemokraterna skulle partiet trots det få en chans att styra – och dessutom göra det utan vare sig aktivt eller passivt stöd av SD?

Vart vänder sig Åsa Johansson, Socialdemokraterna, för att få till ett maktskifte i regionen?
Vart vänder sig Åsa Johansson, Socialdemokraterna, för att få till ett maktskifte i regionen? Foto: HP Skoglund

Utmaningen för S hänger väl på att få in Vänsterpartiet och Centern i regionen under samma paraply, men med tanke på att Vänstern budgetsamarbetat med Värmlandsstyret under innevarande mandatperiod så verkar det inte finnas några hinder likt de på riksnivå partierna emellan.

Nu ligger två lokala maktskiften så otroligt nära att det bara är att sträcka ut handen för att nå dem. Knyt försiktigt ihop den här säcken nu, socialdemokrater!

Artikeltaggar

Alexander TorinÅsa JohanssonFredrik LarssonKarlstadKarlstads kommunKommunalvalLedareLinda LarssonModeraternaRegion VärmlandRegionvalSocialdemokraternaVal 2022Värmlands län