Hoppa till huvudinnehållet

Här kontrollräknas alla röster från Värmland

Publicerad:
Reporter Jonas Brefält
Jonas Brefält
jonas.brefalt@vf.se
Gith Nilsson diskuterar kontrollen av röster med några av räknarna. Vid bordet till vänster sitter Anna-Karin Storm Andersson.
Gith Nilsson diskuterar kontrollen av röster med några av räknarna. Vid bordet till vänster sitter Anna-Karin Storm Andersson. Foto: Peter Bäcker

I ett konferensrum ett par våningar upp i Länsstyrelsens hus i Karlstad lyser flitens lampa.

– Vi har precis börjat den slutliga kontrollräkningen av alla röster avgivna i Värmland, säger Gith Nilsson.

Hon är länsstyrelsens valansvariga och har jobbat med de allmänna valen sedan 1998.

– Jämfört med tidigare år så flyter det på som vanligt. Vi har 30 personer här som sitter två och två och sorterar, kontrollräknar, tar hand om personröster och gör en ny bedömning av röster som bedömts som ogiltiga i vallokalen, berättar Gith Nilsson.

30 personer jobbar med kontrollräkningen, två och två i par på varsin sida borden. Sammanlagt väntas de jobba med kontrollen i en och en halv till två veckor.
30 personer jobbar med kontrollräkningen, två och två i par på varsin sida borden. Sammanlagt väntas de jobba med kontrollen i en och en halv till två veckor. Foto: Peter Bäcker

Alla röster räknas manuellt och kontrolleras minst två gånger.

– Jag har varit med tidigare, men det var för över 20 år sedan, säger Susanne Michaelsson som sitter vid ett av borden och jobbar i par med Anna-Karin Storm Andersson som är med för första gången.

– När det gäller ogiltiga röster så är de inte så många. Bara ett fåtal i varje bunt och vi har flera som bedömts som ogiltiga i vallokalen, men som godkänts här, säger hon.

– Till exempel kan det handla om att man lagt två valsedlar i kuvertet, men identiska för samma parti. Då räknas det som en giltig röst.

– Men valsedlar med två personkryss räknas som fortsatt ogiltiga, säger Susanne Michaelsson och visar protokollet för den bunt de börjar bli klara med.

Där har de kontrollräknat drygt 1 400 röster, varav fem räknades som ogiltiga från början.

Susanne Michaelsson med några av de kontrollerade rösterna i handen. Hon ska nu börja föra in personrösterna. ”Nästan det mest avancerade med det här jobbet”, säger hon.
Susanne Michaelsson med några av de kontrollerade rösterna i handen. Hon ska nu börja föra in personrösterna. ”Nästan det mest avancerade med det här jobbet”, säger hon. Foto: Peter Bäcker

– Och nu är fyra av dem bedömda som giltiga, säger Susanne Michaelsson och tar fram ett annat kompendium.

– Här ska vi föra in personrösterna. Det är nästan det mest avancerade med det här jobbet. Det är en rejäl lista.

Gith Nilsson går runt mellan borden och pratar med räknarna.

– Arbetet här pågår i en och en halv till två veckor. På onsdag ska vi börja räkna de röster som inte kom in till vallokalerna i tid. Det kan handla om brevröster från utlandet eller röster som avgavs i en annan vallokal än den man hör till, i en annan kommun i Värmland eller på annan plats i landet, under valdagen.

”Arbetet här pågår i en och en halv till två veckor. På onsdag ska vi börja räkna de röster som inte kom in till vallokalerna i tid”, säger Gith Nilsson.
”Arbetet här pågår i en och en halv till två veckor. På onsdag ska vi börja räkna de röster som inte kom in till vallokalerna i tid”, säger Gith Nilsson. Foto: Peter Bäcker

Med 24 års erfarenhet bedömer hon att söndagens val förlöpte relativt väl. Även när det gäller köerna.

– Vi har fått rapporter om långa köer både under förtidsröstningen och under söndagen. Det pratades en del om vallokaler där man fick rösta om man ställt sig i kö senast klockan 20. Men så har det ju varit även i tidigare val.

När det gäller felrapporter om väljare som kommit till sin vallokal, men nekats rösta för att de redan var avprickade, har Gith Nilsson fått in några sådana också.

– Ja, det händer i varje val tyvärr och beror på den mänskliga faktorn, att fel person bockats av.

Artikeltaggar

Gith NilssonKarlstadLänsstyrelsenPolitikSamhälleVal 2022

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.