Hoppa till huvudinnehållet

Karlstadpartiet blir kvar: ”Många hade räknat ut oss”

Publicerad:
”Det är en tuff utmaning att klara den andra mandatperioden för många nystartade partier. Nu har vi gjort det. Jag är otroligt glad och nöjd”, säger Peter Sörensen.
”Det är en tuff utmaning att klara den andra mandatperioden för många nystartade partier. Nu har vi gjort det. Jag är otroligt glad och nöjd”, säger Peter Sörensen. Foto: Tommy Andersson

Enligt den preliminära mandatfördelningen på måndagen får Karlstadpartiet Livskvalitet två platser i kommunfullmäktig i Karlstad.

– Jag är otroligt glad och nöjd, säger politiske talespersonen Peter Sörensen.

– Jag tror att många hade räknat ut oss. Både politiska motståndare och kanske i viss mån också i media. Det känns skönt att visa för alla, inte minst de som röstat på oss, att vi är en politisk kraft att räkna med.

Efter förra valet 2018 fick KPL tre platser i fullmäktige.

– Nu tappar vi ett mandat, men får ändå två och blir kvar stabilt i fullmäktige och kan fortsätta driva vår politik. Det är en tuff utmaning att klara den andra mandatperioden för många nystartade partier. Nu har vi gjort det. Jag är otroligt glad och nöjd, säger Peter Sörensen.

Varken S eller M har majoritet och måste söka koalitioner. Vill ni ingå i ett styre?

– Det är klart att vi kan tänka oss det. Beroende på vad det är för styre. Vi vill verka för Karlstads bästa och tror på vår politik. Den är inte så kontroversiell. Den är välfärdsinriktad och demokratiförstärkande.

– Ringer Socialdemokraterna till oss så är vi jätteintresserade av att föra ett samtal. Det är inga stora skillnader mellan våra budgetar. S har mer profilering mot skolan, medan vi profilerar på äldrevården. I miljöfrågor ligger vi väldigt nära Miljöpartiet och vi har en hel del gemensamt med Vänsterpartiet också, till exempel. Så i den sektorn ser vi klara förutsättningar att få till ett tämligen gnisselfritt samarbete kring sakpolitiska frågor om det blir aktuellt. Det skulle vara otroligt kul! säger Peter Sörensen och tillägger:

– Det är också människor som jag personligen har stor respekt för.

Ett samarbete mellan S, MP, V och KPL som Peter Sörensen kan tänka sig skulle enligt den preliminära fördelningen samla 31 mandat, det vill säga majoritet i kommunfullmäktige som har 61 platser.

Här kan du läsa mer om de två största partiernas tankar efter valet:

Artikeltaggar

Karlstadpartiet LivskvalitetKarlstads kommunPeter SörensenPolitikVal 2022

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.