Hoppa till huvudinnehållet

Både blå och röda lagen räknar med förhandlingar på onsdag

Publicerad:
”Som nytt förstanamn kan jag känna mig ganska nöjd”, säger Alexander Torin (M). Han räknar med konkreta förhandlingar först efter onsdagsräkningen.
”Som nytt förstanamn kan jag känna mig ganska nöjd”, säger Alexander Torin (M). Han räknar med konkreta förhandlingar först efter onsdagsräkningen. Foto: Tommy Andersson

Det är fortsatt oklart vilka som ska styra Karlstads kommun kommande fyra år. Men de två konkurrenterna ser positivt på valet.

– Som nytt förstanamn kan jag känna mig ganska nöjd, säger Alexander Torin (M).

– Det signalerar tydligt att man vill se ett maktskifte, säger Linda Larsson (S).

På måndagsmorgonen ser det ut som att Moderaterna och Kristdemokraterna behåller samma antal mandat I Karlstads kommunfullmäktige som efter förra valet, men övriga partier i det blågröna styret tappar något mandat.

– Det har sett lite olika ut, men så är trenden. Det är klart att det blir förhandlingar nu och så får vi se vilka förutsättningar som finns. Allt är ju inte räknat och vi får nog vänta tills det är fastslaget och konkret på onsdag, säger Alexander Torin (M), kandidat att ta över som kommunstyrelsens ordförande i Karlstad efter partikollegan Per-Samuel Nisser som slutar efter valet.

– Det är otroligt jämnt. Men vi gör ändå ett förhållandevis bra val. Vi håller emot en nationellt nedgående trend och stannar kvar. Som nytt förstanamn kan jag känna mig ganska nöjd med det, även om vi så klart skulle vilja vara större.

Men ni inleder inte förhandlingar förrän på onsdag?

– Det sonderas väl en hel del, men den kommunala organisationen ska ju fortsätta styras också. Vi har arbetsutskott i kommunstyrelsen i morgon och det fortsätter med nämnderna på onsdag. Så det rullar på ändå, säger Alexander Torin.

Hans utmanare, Linda Larsson (S), är sprudlande glad.

– Det gick ju inte bara ganska bra lokalt. 7,5 procent upp, som det ser ut nu, var över förväntan. Det är helt fantastiskt, vi överlyckliga!

”Det är helt fantastiskt, vi överlyckliga!” säger Linda Larsson, här näst längst till vänster i bild på Socialdemokraternas valvaka i Karlstad på söndagskvällen.
”Det är helt fantastiskt, vi överlyckliga!” säger Linda Larsson, här näst längst till vänster i bild på Socialdemokraternas valvaka i Karlstad på söndagskvällen. Foto: HP Skoglund

Måndagsmorgonens siffror hos Valmyndigheten visar att Socialdemokraterna tar tillbaka de fyra mandat partiet tappade i förra kommunvalet 2018 och nu landar på 22 mandat av totalt 61 i kommunfullmäktige.

– Jag är både ödmjuk och tacksam över alla som röstat på oss. Det känns otroligt fint. Det står lite grann och väger på ett mandat. Sent i går kväll hade vi 23 mandat. Men sedan tappade vi ett och Centern fick ett fjärde. Så det verkar ju stå mellan oss och C om det mandatet. Men oavsett är det ju ett fantastiskt val för oss. De flesta partierna är ju glada över att gå plus minus noll, säger Linda Larsson.

Men just nu ser det inte ut att finnas någon klar majoritet, varken för ditt lag eller Alexander Torins. Hur ser du på förutsättningarna?

– Vi har väldigt goda förutsättningar. Vi har 36,7 procent i röstantal. Det är en otroligt stabil grund att stå på och det signalerar tydligt att man vill se ett maktskifte i kommunen. Många olika konstellationer är möjliga nu. Det är bara Sverigedemokraterna vi stänger dörren till, säger Linda Larsson som räknar med att förhandlingarna inleds på allvar efter onsdagsräkningen då valresultatet är i princip fastställt när det gäller mandaten

– Jag räknar med att vi kommer att hitta samarbetspartier och hitta fram till ett styre. Med det stödet vi fått så känner vi att det är bästa tänkbara utgångsläge för oss.

LÄS OCKSÅ:

Karlstadpartiet blir kvar: ”Många hade räknat ut oss”

Artikeltaggar

Alexander TorinKarlstads kommunLinda LarssonPeter SörensenPolitikVal 2022

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.