Debatt: Dagens politiker är livrädda för nödvändiga livsstilsförändringar

Debatt
PUBLICERAD:
Tänk om den blivande statsministern i sin regeringsdeklaration skulle använda Churchills tal för att ingjuta mod och kämpaglöd hos oss alla i kampen mot klimatkrisen.
Varför vågar inte våra politiker gå samman för att möta en av våra allra största utmaningar – klimatförändringarna – även om det innebär att väljarna måste förändra sitt beteende, frågar sig Filip Johnsson, professor i energiteknik vid Chalmers Tekniska Högskola.

Under Moderatstämman i Helsingborg hänvisade Ulf Kristersson till Winston Churchills ord om ”blod, svett och tårar”, och nyligen lade han till att ”segern är helt inom räckhåll”. För Kristersson handlade det om att vinna valet. För Churchill om att stoppa Hitler.

Klimatkrisen utgör på sikt ett hot jämförbart med ett nytt världskrig. Ändå är politiker livrädda för att ens antyda att denna kris kräver uppoffringar eller livsstilsförändringar för oss väljare.

Detta gäller i högsta grad de konservativa politikerna, där M och KD slåss för ett samhälle ”där man kan dammsuga när man vill”.

Men även Vänsterpartiet, som listat vad de egna politikerna bör undvika att prata med väljarna om: minskad köttkonsumtion, förändringar av privatkonsumtion, behovet av livsstilsförändringar.

För högerpolitikerna verkar ny kärnkraft vara den enda lösningen för att hantera klimatkrisen, trots att den knappast kan finnas på plats förrän en bit in på 2030-talet. Dessa politiker blundar för att en kraftig ökning av vindkraft är helt nödvändig om vi snabbt ska kunna minska utsläppen och ge industrin den el som den behöver i klimatomställningen.

Tänk om politikerna insåg klimatkrisens allvar. Tänk om den blivande statsministern i sin regeringsdeklaration skulle använda Churchills tal från den 13 maj 1940 – med några aktuella modifikationer – för att ingjuta mod och kämpaglöd hos oss alla. Det skulle, som jag beskrivit i en lite längre artikel i Dagens Nyheter, kunna låta så här:

Jag skulle vilja säga till riksdagen så som jag sagt till dem som har gått med i denna regering: 'Jag har inget annat att erbjuda än blod, möda, tårar och svett.' Vi har framför oss ett eldprov av svåraste slag. Vi har framför oss många, många långa år av kamp och lidande. Ni frågar: vad är vår politik? Jag säger: Det är att bekämpa klimatförändringarna med teknik, effektiviseringar och livsstilsförändringar, med all vår förmåga och med all den styrka som Gud kan ge oss; att bekämpa klimatförändringarna som det aldrig överträffade hot de utgör. Detta är vår politik.”

Varför vågar inte våra politiker gå samman för att möta en av våra allra största utmaningar – klimatförändringarna – även om det innebär att väljarna måste förändra sitt beteende? Det är exempelvis inte en mänsklig rättighet att ha en hög inomhustemperatur eller slippa se vindkraftverk vid havshorisonten.

Sverige måste ställa om medan tid är, bli ett land för andra att ta efter. Låt oss inspireras av Churchill.

Filip Johnsson

professor i energiteknik vid institutionen för rymd-, geo- och miljövetenskap vid Chalmers Tekniska Högskola

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.