Hoppa till huvudinnehållet

Stora val-tabben – Kajsa-Lisa fick inte rösta: ”De hade redan bockat av mig”

Publicerad:
Reporter Simon Strinnholm
Simon Strinnholm
simon.strinnholm@vf.se
Kajsa-Lisa Ljudén ska nu jobba för att se till att möjligheterna att det blir fel försvinner.
Kajsa-Lisa Ljudén ska nu jobba för att se till att möjligheterna att det blir fel försvinner. Foto: Erica Norén-Hallin

Hon cyklade iväg till vallokalen på Hultsberg för att lägga sin röst i årets val – men nekades.

– De sa att jag redan hade röstat och de hade kollat mitt leg, men jag hade ju inte varit där, säger Kajsa-Lisa Ljudén.

LEDARE: Detta stavas KATASTROF, Valmyndigheten!LIVE: Följ valet med VF.se – vi liveuppdaterar hela valdagen

När Sverige på söndagen gick till val kantades det inledningsvis av långa köer – men allt eftersom dök det upp fler och fler exempel på personer som inte fick rösta. De hade redan bockats av, av misstag.

Karlstadsbon Kajsa-Lisa Ljudén är en av dem.

– När det var min tur att lämna fram röstsedlarna så sa röstmottagarna att jag redan hade röstat, och de hade kryssat i att de hade kollat mitt leg men jag hade ju inte varit där. Då blev de väldigt bekymrade, säger hon.

Hennes man hade röstat alldeles innan utan bekymmer men hon fick alltså inte utnyttja sin röst i årets val.

– Jag är väldigt besviken. Först tänkte jag att "jaja, en röst är väl inte så viktig" men ju mer jag tänker på det desto mer upprörd blir jag. Det här är inte okej, säger Kajsa-Lisa Ljudén.

Hon understryker att det inte är röstmottagarna hon är arg på, utan det är snarare ett system som möjliggör för den här typen av felaktigheter.

– Jag är imponerad över alla de volontärer som gör det här viktiga jobbet men det måste finnas bättre system, kanske med digital legitimation eller så. Det känns oroväckande att det finns en möjlighet att folks röster ska kunna ogiltigförklaras.

Det finns en möjlighet att kunna få ordning på saken igen – men då handlar det om att kunna utmana hela resultatet.

– Jag kommer nog inte försöka bråka om min förlorade röst i det här valet men jag kommer inte sluta försöka påverka att det blir en bättre hantering och en säkrare hantering kring det här, säger Kajsa-Lisa Ljudén.

Artikeltaggar

HultsbergPolitikVal 2022Värmlands län

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.