LEDARE: Detta stavas KATASTROF, Valmyndigheten!

Ledare | Val 2022
PUBLICERAD:
Långa köer.
Foto: Janerik Henriksson / TT
Köerna ringlar långa utanför vallokalerna. De nya reglerna är bra – men genomförandet katastrofalt!

Valhemligheten är så viktigt att en ny lag infördes 2019 om att väljarna inte skulle behöva plocka sina valsedlar inför publik. En välkommen nyordning för många.

Många har reagerat på det tidigare, dels att en valarbetare stått uppställd vid valsedelhyllan med uppgift att fylla på allteftersom – dels att man kunnat trängas med andra väljare samtidigt och därför, möjligen, inte vågat plocka de valsedlar man vill ha. På mindre orter och i små valkretsar kan sånt där bli känsligt.

Så i år blev det skärmar och bås även runt valsedlarna dit bara en väljare i taget släppts in.

Ett rimligt beslut, men utfallet blev verkligen heltokigt. Inte bara för att de flesta vallokaler bara avsatt ett utrymme för valsedlar. De har inte plats för fler. Till och med om man vet exakt vilka valsedlar man är ute efter, tar de en stund att hitta. Är då trycket på vallokalen högt ja då blir det långa köer.

Väljare vittnar om hur de stått över en timme i kö – andra vittnar om hur de sett folk dyka upp och sen suckat över köerna och gått därifrån. Den skärpta valhemligheten sker då kanske på bekostnad av lägre valdeltagande.

En skärpt valhemlighet förresten, tar du bara de tre valsedlar du faktiskt vill använda bakom skärmen så står du lik förbannat där i vallokalen med valsedlar tryckta med avslöjande logga i handen tills du får dina valkuvert…

Nån tänkte inte igenom det där. Med bara ett par minuter tills vallokalerna skulle stänga, vet vi inte riktigt när det här blir färdigt. Alla som ställer sig i kö före 20.00 har rätt att rösta, men hur lång är kön?

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.