Hoppa till huvudinnehållet

Moderaternas vallöfte: ”Cybermiljoner till Karlstads universitet”

Publicerad:
Framför porträtten av forna tiders regementschefer i Värmland presenterade Moderaterna Stina Höök, Pål Jonson och Alexander Torin på fredagen en satsning på cyberförsvarscampus i Karlstad.
Framför porträtten av forna tiders regementschefer i Värmland presenterade Moderaterna Stina Höök, Pål Jonson och Alexander Torin på fredagen en satsning på cyberförsvarscampus i Karlstad. Foto: HP Skoglund

– Om vi får bilda regering efter valet satsar vi 50 miljoner kronor på Kungliga tekniska högskolan och Karlstads universitet, säger riksdagsledamoten Pål Jonson (M) från Arvika.

Han är försvarspolitisk talesperson för Moderaterna och ordförande i riksdagens försvarsutskott. På fredagen mötte han upp med partikamraterna Stina Höök, regionråd i Värmland, och Alexander Torin, kommunalråd i Karlstad, på Brigadmuseum i Karlstad för att presentera ett av M:s sista vallöften.

– Det handlar om att vi vill etablera ett cyberförsvarscampus på KTH och Karlstads universitet, som är världsledande i sin forskning om integritet och datasäkerhet, säger han.

M-politikerna Stina Höök, Pål Jonson och Alexander Torin från regionen, riksdagen respektive kommunen tycker att de är viktigt att satsa mer på Karlstad som ”säkerhetsbälte”.
M-politikerna Stina Höök, Pål Jonson och Alexander Torin från regionen, riksdagen respektive kommunen tycker att de är viktigt att satsa mer på Karlstad som ”säkerhetsbälte”. Foto: HP Skoglund

Får ni med er andra partier på detta?

– Som jag förstår det har idén presenterats för nuvarande regeringen som varit avvaktande, men ju fler vi får med desto bättre är det. Det jag kan lova är att om vi vinner valet och får bilda regering så genomför vi det här i höstens budget.

Pål Jonson och Moderaterna kallar satsningen ”Säkerhetsbältet 2.0”.

– Eller det digitala säkerhetsbältet om man så vill. Sverige ligger i topp när det gäller digitalisering och är hemmanation för företag som Spotify, Klarna och Skype, men när det gäller cybersäkerhet har vi sjunkit kraftigt i rankingen till plats 42. Därmed är vi sämre än våra nordiska grannar till exempel.

Förslaget till ett cyberförsvarscampus har tagits fram av MSB, KTH, Försvarsmakten, statliga forskningsinstitutet RISE och ett antal företag. Tanken är att det ska kopplas till Nationellt cybersäkerhetscentrum och Centrum för cyberförsvar och informationssäkerhet. Att det ska finnas både vid KTH i Stockholm och universitetet i Karlstad beror, förutom forskningen vid det senare lärosätet, också på det redan existerande ”säkerhetsbältet”.

Sverige ligger i topp när det gäller digitalisering av samhället, men sjunker i ranking när det gäller cybersäkerhet, säger Pål Jonson, M-ordförande i försvarsutskottet.
Sverige ligger i topp när det gäller digitalisering av samhället, men sjunker i ranking när det gäller cybersäkerhet, säger Pål Jonson, M-ordförande i försvarsutskottet. Foto: HP Skoglund

– Vi har MSB, Plikt- och prövningsverket och nya Myndigheten för psykologiskt försvar i Karlstad, återetableringen av artilleriregementet i Kristinehamn och MSB:s EU-lager. Vi har också företagsnätverket Compare, säger Pål Jonson.

– Det här är ett väldigt, väldigt bra löfte och ett led i det samarbete vi redan har med Region Örebro och Karlstads kommun och med de tankar vi har i nya Värmlandsstrategin, säger Stina Höök.

– Vi är glada att vi får gehör nationellt för det samarbete vi redan har här. Och det här är bra för Karlstads näringsliv också, säger Alexander Torin.

Hur mycket av de 50 miljonerna kommer Karlstads universitet till del om det här genomförs?

– Det får KTH och universitetet göra upp om, säger Pål Jonson.

Artikeltaggar

Alexander TorinFörsvarKarlstads universitetModeraternaPål JonsonPolitikStina Höök

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.