LEDARE: Vi skrattar åt Jan Emanuels avhopp – och lämnar walkover hos unga män

Ledare | Val 2022
PUBLICERAD:
Man kan tycka vad man vill om den förre S-riksdagsledamoten Jan Emanuel Johansson - men han når uppenbarligen ut till en målgrupp unga män som rödgröna partier borde vilja ha på sin sida.
Foto: Johan Nilsson/TT
Årets val står och väger på en knivsegg. I den ena mätningen leder de rödgröna, i den andra högerpartierna. Det kan sluta hur som helst.

Om saken däremot varit upp till gruppen unga män (18-29 år) hade valet varit avgjort sedan länge. SD och M hade nästan fått egen majoritet. Totalt hade högerns regeringsunderlag fått 61 procent av rösterna. S hade blivit största oppositionsparti med endast 16 procent.

Det finns förstås många skäl till detta. Statsvetarna brukar säga att kvinnor generellt är mer vänster och män röstar mer höger. Högerpartiernas paradfrågor om invandring och kriminalitet är viktigast bland män, medan kvinnor i högre utsträckning prioriterar klimat och välfärd. Faktorer som utbildning och benägenhet att flytta ifrån sin hemstad, spelar också in.

Men när jag pratar med unga killar i min närhet är det något annat som slår mig: Att högern närmast har monopol på de sociala medier som unga män hänger på.

Åsikterna som kommer fram i samtalen är ofta ekon av populära högerdebattörer på sociala medier, som den nyliberala youtubern Henrik Jönsson, högerkomikern Aron Flam eller moderatpolitikern Hanif Bali. De tycker kanske de är “lite överdrivna” men de håller med om mycket.

När jag argumenterar emot killarna tycker de oftast mina åsikter är intressanta och säger att de inte “hört mina argumentet förut”. Det är inte konstigt. Konkurrensen från vänsterdebattörer på plattformar som Youtube är i princip noll.

Den enda som i alla fall till namnet inte varit höger bland dessa “politiska influencers” med ung manlig publik, är den före detta S-riksdagsledamoten och företagaren Jan Emanuel Johansson. I dagarna meddelade han att det inte skulle bli någon röst på S.

Beskedet väckte allmän munterhet till vänster. “Årets minst väntade nyhet” skrev någon från LO. “En stor fördel för S” skämtade en annan. Man kan förstås ha synpunkter på hur “sossig” denna välfärdsmiljonär faktiskt är. Men bekymmerslösheten stör mig.

Jan Emanuel når uppenbarligen ut till en målgrupp unga män som rödgröna partier borde vilja ha på sin sida. Och till vänster verkar vi vara så bekväma med tillgången till kultursidor och opinionsspalter att vi inte försöker skaka fram något bättre alternativ.

Nu måste allt handla om att vinna valet på söndag. Mycket står på spel för både välfärden och humanismen. Men efter valet borde rödgröna opinionsbildare ha ett krismöte kring hur vi talar och når ut till unga män.

Det är nämligen ingen naturlag att de ska rösta på SD och högern. Det är bara att det inte finns några andra partier som verkar anstränga sig för att nå de här väljarna, där de befinner sig.

För ni hörde väl vad Jan Emanuel blev när han gjorde en valkompass? Till sin egen förskräckelse stämde hans åsikter bäst överens med Miljöpartiet. Han kräktes nästan, säkert med tanke på hur ofta han hånat partiet.

Jan Emanuel är ingen ung man, men det är ofta hans publik. Att han sympatiserade mest med MP är inte bara dråpligt utan visar också på något större.

Det är nog inte rödgrönas politik det är fel på. Utan att de inte vänder sig till unga killar och argumenterar för den.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.