Samma himmel, visst... Men är det verkligen samma hav, Triad?

Krönikor
PUBLICERAD:
Varför fick Triad ett kort från Wyndhem? Och varför är de så ute och cyklar vad gäller geografin?
Foto: Bertil Ericson / TT
Det är samma himmel, det är samma hav” sjunger Triad i klassiska julsången ”Tänd ett ljus”. Men är det verkligen samma hav?

Vi är snart halvvägs in i september och det innebär att julen står för dörren och med den alla julsånger som behöver bli spelade. Däribland den geografiskt fullständigt felaktiga ”Tänd ett ljus”.

Gruppen Triad sjunger om hur den ”fick ett kort från Windhem, jag visste inte var det låg. Jag såg på kartan, du är på andra sidan jorden”. En av medlemmarna och låtskrivarna – Niklas Strömstedt – har förtydligat att det rör sig om den minimala australiensiska orten Wyndhem.

Vad ligger på andra sidan jorden från Wyndhem? Atlanten! Eller om man ska dra det lite – ögruppen Azorerna.

Är det samma himmel? Samma hav? Samma himlavalv, absolut, men knappast samma hav.

Det beror väl i och för sig på vem som tillfrågas. Mina kollegor är inne på det metafysiska spåret; ”det är samma vattenmassa överallt så då är det samma hav”, påstod en av dem och glömde helt bort att planeten under åren har fått ett antal gränser på både land och i hav. En av dem hävdade till och med att det bara finns ett världshav ”och många sjöar”...

Hur som helst: allt det här innebär att Triad, åtminstone någon av dem, befann sig på Azorerna när kortet från Wyndhem damp ner. Men den stora frågan är kanske mer: vad gör man i Wyndhem, en ort med omkring 350 invånare?

Fotnot: Innan du börjar knappa in ditt arga mejl – jag inser att låttexten inte bör tolkas bokstavligt. Ta tio djupa andetag.