Hoppa till huvudinnehållet

Nytt naturreservat invigt: ”Långsiktigt skydda ett värdefullt rekreationsområde”

Publicerad:
Barnen från förskolan Lärkängen invigde tillsammans med kommunalråden Alexander Torin (M) och Monika Bubholz (MP) naturreservatet.
Barnen från förskolan Lärkängen invigde tillsammans med kommunalråden Alexander Torin (M) och Monika Bubholz (MP) naturreservatet. Foto: karlstads kommun

Barnen från förskolan Lärkängen klippte till – och därmed var Karlstads senaste naturreservat invigt.

– Det här är det andra naturreservatet vi skapat för att bevara tätortsnära natur och rekreationsområde, säger kommunalrådet Monika Bubholz (MP) i ett pressmeddelande.

Naturreservatet Bålberget invigdes på torsdagen av förskolebarn från Lärkängen. Invigningstalen överlät barnen till kommunalråden Alexander Torin (M) och Monika Bubholz (MP).

– Vi bildar naturreservatet Bålberget för att långsiktigt skydda ett värdefullt rekreationsområde, som också i vissa delar har höga naturvärden, säger Alexander Torin i pressmeddelandet.

Bålberget, som ligger i Vålberg och i anslutning till Älvenäs, är det 20:e naturreservatet i Karlstads kommun. Enligt pressmeddelandet är Bålberget det sjunde som kommunen bildat. Övriga har kommit till stånd genom länsstyrelsens försorg.

– Det här är det andra naturreservatet vi skapat för att bevara tätortsnära natur och rekreationsområde. Förutom Bålberget har vi också skyddat Bergviks udde, säger Monika Bubholz.

Skogen är varierad på Bålberget och består av hällmarkstallskog, blandskog och lövskog.

– Naturvärdena i naturreservatet är främst knutna till de lövrika bestånden i sydsluttningen. Där finns gott om hassel, men också asp, björk, sälg och ung lönn, säger Linnéa Skaped, kommunekolog, i pressmeddelandet.

Gulbandad brunbagge och liten brunbagge, som bosätter sig i död ved, är några exempel på rödlistade arter som återfinns på området.

Artikeltaggar

Alexander TorinDjur och naturMiljöMonika BubholzNaturreservatVålberg

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.