LEDARE: Hur lätt är det för rösträknare att fuska fram ett önskat valresultat?

Ledare | Val 2022
PUBLICERAD:
Finns inte valsedeln du vill ha i ställen med valsedlar? Säg till valarbetarna!
Foto: Peter Bäcker
Det är otroligt svårt att fuska i svenska val, men det hindrar inte partiföreträdare att låtsas som det motsatta.

Richard Jomshof, Sverigedemokraternas partisekreterare är ”helt övertygad om att det finns väldigt många oärliga politiker och valarbetare som säkert gör vad dom kan för att få ett annat valresultat”. Det säger han i en intervju i SD-tidningen Samnytt, avslöjade tidningen Syre i veckan.

”När det då rör sig om 1800 röster eller kanske 7000 totalt, ja, vi har ett antal vallokaler, det räcker att det fuskas lite här och där. Att det försvinner lite valsedlar eller att man stoppar undan våra valsedlar”.

”Oavsett hur det går i valet kommer SD ropa ’valfusk’.” Så skrev ledarsidan bara i förra veckan. Och här har vi det: en ledande sverigedemokrat som ropar ”valfusk”. Som varnar partiets anhängare för att valresultatet kanske inte blir det man hoppas och att det då, förmodligen, beror på att röstmottagare i vallokalerna fuskar ”lite här och där”.

Kanske känner nån då att rapporter om valsedelbrist vid förtidsröstningslokaler och upplysningen att en del av röstmottagarna är politiker som själva står på valbar plats på listorna väljarna har att välja mellan blir som en bekräftelse på att Jomshof har rätt i sin svepande anklagelse.

Det är sant att Valmyndigheten numer rekommenderar att den som är kandidat på en valbar plats i ett allmänt val borde inte vara en av dem som räknar rösterna i det valet.

Inte för att Valmyndigheten när en misstanke om valfusk, utan för att det är rimligt att hålla resultatet i allmänna val höjt över precis varje misstanke om fiffel.

Men om andra inte anmäler sig för att bli rösträknare och göra en insats för demokratin, ja då blir det som vanligt de hårt arbetande lokalpolitikerna som får göra det. För så är det ju, det är rätt mycket lättare att klaga över att allt inte är optimalt än att faktiskt själv göra en insats.

I Munkfors betyder det att röstmottagarna i många fall är just samma personer som står på valsedlarna väljarna lägger i sina röstkuvert. Kommunstyrelsens ordförande, Mathias Lindqvist (S), är en av många.

”Ja det låter ju inte alls som att det kommer fuskas”, skriver en läsare syrligt i VF:s kommentarsfält på Facebook

En annan menar att det är ”Lite komiskt att vi pekar finger åt andra länders valfusk”.

Det kommer inte valfuskas i Munkfors och Sverige kan fortsätta peka finger åt andra länders valfusk. Och det är nu inte bara för att de som ställer upp som röstmottagare och rösträknare generellt är personer som tar det hedersamma uppdraget på stort allvar. (Men det är de.)

Mest av allt finns det dock så många kontrollsystem för röstning och rösträkning att den som tror att en rösträknare i smyg kan trycka ner några oönskade valsedlar i fickan och ersätta dem med andra nog inte fattar alla delar som finns på plats för att förhindra det.

Som det faktum att rösträkningen är öppen för vem som helst att följa och att ingen rösträknare hugger en hög kuvert och går och sätter sig ensam i ett rum och räknar.

Det kontrolleras röstlängder och prickas av i vilka val det lämnats röster – det är ju tre olika.

Valkuverten räknas och kontrolleras mot röstlängden. Hur många har prickats av i röstlängden som väljare i kommunvalet? Stämmer det med antalet kuvert med gula valsedlar? Och så vidare, och så vidare.

Det sorteras och öppnas och räknas och kontrolleras. En valsedel per kuvert, ett tomt kuvert per räknad valsedel. Och sen räknas det igen. Allt detta på valkvällen och natten – och som sagt inför vem som helst som vill lägga en söndagskväll och titta på.

Känns det fortfarande sårbart för fusk? Ja, då samlas ju allt och kontrollräknas en gång till hos Länsstyrelsen på måndagen.

Det enda problemet hittills när det gäller själva röstningen? Ja, det verkar bero på en annan regelskärpning från Valmyndigheten. Att valsedlarna numer ska stå bakom skydd.

Det är något många tidigare reagerat på, att det vid val oftast stått en valarbetare med uppgift att ha koll på ställningarna med alla partiers valsedlar så att ingen illasinnad figur antingen rensar hyllorna på ett eller flera partiers alla valsedlar – eller försöker blada in felaktiga valsedlar bland de vanliga så att den som inte kollar noga riskerar rösta fel.

Nackdelen har då varit att valarbetaren också ofta kunnat se vilka valsedlar en väljare tar. Så mycket för den valhemligheten! Så nu får man även plocka valsedlar bakom skynken.

Jättebra, tycker många. Men nyordningen verkar i några enskilda fall under förtidsröstningen lett till att nån, i skydd av skynkena, kunnat sabotera och plocka bort valsedlar. Det åligger oss alla att reagera och uppmärksamma valarbetarna i vallokalen på sånt. Demokratin står och faller med fria val.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.