Hoppa till huvudinnehållet

Korvmästaren från Karlstad blev näst bäst i Norden: ”Gör väldigt mycket korv”

Publicerad:
Korvmästaren Tobias Malm från Karlstad kan titulera sig näst bäst i Norden på lufttorkade korvar efter veckoslutets nordiska mästerskap i Stockholm.
Korvmästaren Tobias Malm från Karlstad kan titulera sig näst bäst i Norden på lufttorkade korvar efter veckoslutets nordiska mästerskap i Stockholm. Foto: privat

Värmland är ett smarrigt matlandskap. Det finns det svart på vitt på nu, efter helgen.

Värmland hamnade nämligen på prispallen i två kategorier när nordiska mästerskapet i mathantverk anordnades på Djurgården i Stockholm.

Carlstad chark & delis korvmästare Tobias Malm vann brons för sin kabanoss i kategorin lufttorkade korvar.

Enbackens musteri i Karlstad tog hem Värmlands andra bronsmedalj med sin rabarbernektar.

Eftersom inga silvermedaljer delades ut var de alltså näst bäst i sina kategorier!

– Fantastiskt kul! Vi har aldrig tävlat tidigare. Det var en stor ära bara att kvala in till nordiska mästerskapet och helt okej att ”få stryk” av Undersåkers charkfabrik som vann vår klass. De har en ägare och tillika kock som fått två stjärnor i Guide Michelin, säger Lena Odh som är ägare till Karlstad chark & deli.

Till varje klass hade 30 deltagare och produkter från Sverige, Finland, Norge, Danmark, Island och Åbo kvalat in.

Det är korvmästaren Tobias Malm från Karlstad som står bakom den prisvinnande kabanossen.

– Väldigt roligt. Vi har ju inte gjort lufttorkade korvar mer än tre månader, så det här var en oväntad framgång. Vi gör väldigt mycket korv, men mest färskkorvar och rökta. Fast jag själv har fuskat lite med att göra lufttorkade privat sedan tidigare.

Hur beskriver du smaken?

– Rökig. Kabanossen är rökt i tre dagar, så det tar lite tid. Vi har paprika, vitlök, cayennepeppar och kummin i den bland annat och korven görs på fläskkött.

Hur ska du fira den här framgången?

– Med att åka hem och göra ännu mer korv!

Carlstad chark & deli kvalade även in till NM med sin egen varmröka falukorv.

– Jag trodde vi skulle hamna långt fram med den också, men falukorv är en väldigt svensk specialitet och juryn på NM kom från hela Europa, säger Lena Odh.

Carlstad chark & deli öppnade sin butik på Lamberget den 2 april 2020. Exakt i samma skede som pandemin blossade upp. Tajmingen var alltså inte den allra bästa.

– Men vi kunde ju inte bara kasta in handduken. Trots svårigheterna har det faktiskt fungerat riktigt bra för oss under den här tuffa tiden. Närproducerat går hem och så gynnades vi nog också av att folk valde bort stora köpcentrum under pandemin. Hos oss kunde de ju stå utanför och vänta tills det blev tomt i butiken, konstaterar Lena Odh.

Nordiska mästerskapet anordnades på Stora Skuggans värdshus på Djurgården och på fredagskvällen presenterades alla vinnarna.

Artikeltaggar

DanmarkFinlandIslandKarlstadLambergetLivsmedelMat och dryckNorgeStockholm

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.