På lördag fyller motionscentralen på Skutberget i Karlstad 50 år.
Willy Wahl, 73, var med och byggde anläggningen.
– Här låg jag och skruvade ihop sittbänkar när Ulrika Knape vann OS-guld, säger Willy och daskar till en sittbräda med handen i herrarnas omklädningsrum.
Det var lördagen den 2 september 1972 som Ulrika Knapes hoppning fick SVT-kommentatorn Toivo Öhman att utbrista ”Vilken prick. Vilka nerver denna flicka har”.
Det klassiska referatet gick Willy Wahl förbi.
– Jag lyssnade på en transistorradio, säger han och ler stort.
Det går inte att ta miste på att gamla minnen väcks till liv när han bänkar sig i omklädningsrummet.
– Jag arbetade som byggnadssnickare och var med från när bygget startade till efter invigningen den 10 september. Jag plockade bort allt skräp från invigningen, som var en regnig söndag, så att det skulle vara fint på måndagen, säger han.
Hans allra första uppgift blev att placera ut den obligatoriska skylten om att det var avspärrat område.
– Chefen ringde en fredag och sade att jag var tvungen att göra det på en gång. När jag kom hit fattade jag inte att man skulle bygga så nära sjön, säger Willy Wahl.
Han lyckades lokalisera en telefon och ringde tillbaka.
– Chefen sade om jag stått precis vid sjön hade jag varit på rätt plats.
Motionscentralens vattennära läge gör att den står ut i Sverige. Det visste dåvarande socialminister Sven Aspling när han invigningstalade den 10 september 1972.
– Jag minns att Aspling, han stod precis utanför entrén, gratulerade Karlstadsborna till en fin och modern motionscentral vars funktioner skulle bringa stor glädje, säger Willy Wahl och fortsätter:
– Sedan kom det, men framför allt gratulerade han till dess läge för det kommer vi aldrig få uppleva i Sverige igen.
Det sistnämnda fick Willy Wahl att fundera.
– Jag hade börjat att bli politiskt intresserad. Facit kom några år senare. Sven Aspling hade förstås koll, säger Wahl.
Ett generellt strandskydd på 100 meter infördes 1975 i Sverige. Willy Wahl, som suttit både i dåvarande fritidsnämnden och byggnadsnämnden för Socialdemokraterna, råder dagens politiker att tänka till innan de ansöker om bygglov för att bygga om eller till motionscentralen.
– Om bygglovet blir överklagat till mark- och miljödomstolen blir det upphävt. Det är jag 100 procent säker på, säger han.
I den förstudie som togs fram i våras för motionscentralen finns två alternativ. Ett basalternativ, som utgår från dagens funktioner, och ett mer påkostat wellnessalternativ med en ny byggnad nära vattnet och en rökbastu längst ut på piren.
Vilket av alternativen politiken går vidare med bestäms i höst när det uppdaterade plan och visionsprogrammet går ut på en remissrunda.
Willy Wahl har sin åsikt klar.
– Arkitekten hade en tanke med motionscentralen. Att bygga något på två eller tre våningar skulle göra byggnaden anskrämlig.
Han lyfter fram att motionscentralen, med sin udda utformning av taket och blågrå färg, smälter in i miljön med omgivande klipphällar.
– Oavsett om du kommer med båt eller står på land får du den upplevelsen. När arkitekten sade det första gången började jag skratta, men nu förstår jag honom.
Det udda yttertaket, som går både upp och ner, vållade Willy lite huvudbry när det skulle läggas på plats.
– Det fanns ingen detaljerad ritning, utan vi fick lägga det som vi trodde att det skulle vara. Arkitekten sade senare att det var precis så han hade tänkt, säger Willy Wahl och skrattar öppenhjärtigt.
I dag ligger det solpaneler på delar av taket.
– Annars är det sig likt, förutom att det är annan ventilation, säger han.
Willy Wahl är en regelbunden besökare av Skutberget, men det är inte enbart av glädje han vandrar runt i området.
– Jag känner mig ledsen över förfallet av motionscentralen och Skutbergsgården. Se hur fasaden ser ut. Träpanelen är rutten, säger han och visar på väggen närmast sjön.
– Jag får utslag när politikerna säger att Skutberget behöver en dragare. Vad då dragare? Det är allt som finns på Skutberget som är dragaren. Om politikerna förstår det och rustar upp motionscentralen och Skutbergsgården kommer byggnaderna stå kvar om 50 år, säger han med barsk stämma.