Hoppa till huvudinnehållet

Min bedrift är inget jämfört med Victorias

Publicerad:

Ibland tvivlar jag på om jag verkligen valt rätt väg i livet. Men så började jag tänka på Victoria. Då blev allt bra igen.

Nej, det är inte min kära arbetskamrat Victoria jag tänker på, även om hon är en solstråle i tillvaron. Ej heller Bamses båt Viktoria, men väl ett annat fartyg – nämligen karacken Victoria.

Den 6 september 1522, alltså för 500 år sedan i dag, återvände hon till hamnen nära Cadiz som hon avgått från drygt tre år tidigare tillsammans med fyra andra fartyg och det som blivit känt som den första världsomseglingen skrevs in i historieböckerna.

Nu tvistar i och för sig de lärde om det inte var Magellans malajiske slav Enrique de Malaca som var först runt jorden, eftersom han färdades från Sumatra och hem igen innan Victoria fullbordat sin seglats, men oavsett så är det en låååång resa.

Brasilianska seglarfamiljen Schürmann har vid några tillfällen i modern tid återskapat Magellan-expeditionen. I mitten av 1990-talet seglade de samma sträcka som 1500-talets flotta, totalt 60 481 kilometer på knappt 900 dagar. Det vill säga nästan sju mil om dagen – i tre år.

Plötsligt känns mitt nya mål att gå 18 000 steg per dag under 2022 ganska rimligt. Det är ju bara knappt 1,5 mil per dag. Jag håller snittet än så länge och klarar jag det känns det som – en riktig viktoria.

Artikeltaggar

GomorronKrönikor

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.