Hoppa till huvudinnehållet

Ny tv-serie med värmländska stjärnor: "Flirtar med den lokala ungdomskulturen”

Publicerad:
Hampus Hedström från Sunne gör huvudrollen som Bror i den kommande SVT-serien ”Från trakten”.
Hampus Hedström från Sunne gör huvudrollen som Bror i den kommande SVT-serien ”Från trakten”. Foto: Story One/SVT

För den yngre generationen är han en välkänd youtuber, influerare och komiker. I SVT:s värmländska komediserie "Från trakten" gör Sunneuppväxta Hampus Hedström nu sin första stora skådespelarroll.

– Det har absolut varit nervigt, det är lite mer tyngd i detta, säger 25-åringen.

Hampus Hedström befinner sig i en fårhage någonstans utanför Stockholm när han svarar tidigt på morgonkvisten. Scener till det första avsnittet av "Från trakten" står på dagordningen och samtliga i den fiktiva lantisfamiljen Mårtensson är på plats. Hampus Hedström spelar 17-årige Bror, och fårhagen ska föreställas ligga någonstans i Värmland, på obestämd ort.

– Bror är väldigt introvert och tystlåten, egen. Han gör inte så mycket annat än spelar sina spel och håller sig ganska mycket för sig själv. Fram tills Zeina kommer och rör om i grytan.

Kulturkrockar och mobbning

Den betydligt mer framåtlutade Stockholmstjejen Zeina spelas av 24-åriga rapparen Fatima Jelassi. I serien tas hon emot som fosterbarn av familjen Mårtensson, och kulturkrockar uppstår. Inte minst i skolan där Zeina hamnar i skottgluggen för den populära hästtjejen Ebba (Charleene Elea). Bror får det inte mycket lättare när han i sina försök att integrera Zeina själv utsätts för mobbning av det lokala epa-gänget. Ledaren där, Arvid, spelas av Hampus Hedströms youtuberkollega Tobias "Keku" Skogman från Karlstad.

Fatima Jelassi och Hampus Hedström som Zeina och Bror.
Fatima Jelassi och Hampus Hedström som Zeina och Bror. Foto: Story One/SVT
Tobias Skogman från Karlstad spelar ”byns skräck”, epa-snubben Arvid.
Tobias Skogman från Karlstad spelar ”byns skräck”, epa-snubben Arvid. Foto: Story One/SVT
Fatima Jelassi, känd som bara Jelassi, ligger bakom låtar som ”Mitt i prick” och Einár-samarbetet ”Sema7ni”.
Fatima Jelassi, känd som bara Jelassi, ligger bakom låtar som ”Mitt i prick” och Einár-samarbetet ”Sema7ni”. Foto: Story One/SVT

Johan Wiman, seriens skapare och en av manusförfattarna, berättar att han med "Från trakten" vill "gifta två världar".

– Ofta när vi ser ungdomsdrama på tv så utspelar sig handlingen antingen ute på landet eller inne i storstan. Här låter vi det urbana Stockholm krocka med den värmländska landsbygden.

På meritlistan har Johan Wiman bland annat SVT-succén "Leif & Billy".

– Landsortsromantik ligger mig väldigt varmt om hjärtat. Hela teamet bakom "Från trakten" har gjort jättefin research. Vi flirtar ganska mycket med den lokala ungdomskulturen, vilket kommer att synas och märkas i allt från scenografi och kostym till musik och slanguttryck.

Spelas in i Sunne

Inspelningarna inleddes i Sunne för ett par veckor sedan, något Hampus Hedström haft stor del i. Att återvända hem med ett helt inspelningsteam beskriver han som en "udda upplevelse".

– Att checka in på "Gästis", bo på hotell när man har huset 200 meter bort... Jag har ju flyttat till Stockholm, och nu blev det som om jag tog Stockholm med mig tillbaka till Sunne. För att jobba och spela in en tv-serie.

Det dröjde någon dag innan han landade i upplevelsen, berättar han.

– Sen blev allt bara väldigt roligt. Just för att man kan platsen, varje gata, varje sten. Dagarna i Sunne blev en bra kickstart för hela inspelningen, produktionen var i extas över hur bra de blev bemötta. Folk ställde upp på allt och det var inga som helst problem att hitta inspelningsplatser eller när det behövdes spärras av vägar eller så. Jag tror faktiskt att de hade velat spela in fler dagar i Sunne.

Fatima Jelassi och Hampus Hedström under inspelningen i Sunne.
Fatima Jelassi och Hampus Hedström under inspelningen i Sunne. Foto: Story One/SVT

"Från trakten"

Serien beskrivs som en "feelgood-komedi om popularitet, vänskap och fördomar" och ska sändas på SVT Play våren 2023. De åtta avsnitten är ungefär 33 minuter långa.

Skapad av: Johan Wiman

Manus: Amanda Sehlgård, Johan Wiman, Sara Young och Melody Farshin

Regi: Carl-Petter Montell

Skådespelare: Hampus Hedström, Fatima Jelassi, Johan Östling, Helena Lindegren, Tobias Skogman, Charleene Elea, Lucas Grimstedt och Maja Lagerkvist

Gör egna sketcher

Även om Hampus Hedström har viss skådespelarerfarenhet från mindre tv-produktioner så är det främst i de egna kanalerna han gör roller och karaktärer. Allt som oftast spelar han mot sig själv, i korta humorsketcher med snabba klipp.

– Det är otroligt skönt att få spela mot andra nu, det har man ju inte fått uppleva så ofta tidigare. I alla år har jag spelat mot en vägg, och väggen ger ju inte så mycket känslor tillbaka. Jag ser det här som världens skola, att få jobba med riktiga proffs där man får lära sig saker den hårda vägen.

Hur mycket kan du relatera till din karaktär Bror?

– Han är ju som ett hopplock av människor man känt genom åren, så är det med alla de här karaktärerna i serien. Jag var väl inte så väldigt tystlåten själv, men jag var heller aldrig den coola och hårda epa-snubben utan mer av en kulturperson.

Du har en väldig energi i de klipp du lägger ut i sociala medier, får du visa andra skådespelarsidor här?

– Ja, allting är ju väldigt mycket "extra" i det jag vanligtvis gör. Det är lite nytt för mig att ta fram en mer verklig och tyst sida. Det är spännande, särskilt när det är så många duktiga skådespelare involverade.

Östling som konflikträdd pappa

Brors pappa spelas av Johan Östling, som till viss del även han ger sig ut på ny mark.

– Jag har ju bara filmat med Ulf Malmros tidigare så visst är det lite nytt. Det var dessutom några år sedan sist. Nu är det ett helt nytt gäng där alla ska klaffa för att det ska bli något.

Johan Östling beskriver den nya seriens regissör, Carl-Petter Montell, som tillåtande.

– Det går att spinna iväg och göra något skruvat av det. Ett roligt manus är en sak, det kan verka hur kul som helst i text men det är när man väl är på plats och ska skapa scenerna som det verkligen gäller.

Rollen som den konflikträdda Mårten Mårtensson blir Johan Östlings första utanför Ulf Malmros film- och tv-värld. Men även här handlar det alltså om en humorserie på dialekt. ”Det är tur att de finns, så man får vara med”.
Rollen som den konflikträdda Mårten Mårtensson blir Johan Östlings första utanför Ulf Malmros film- och tv-värld. Men även här handlar det alltså om en humorserie på dialekt. ”Det är tur att de finns, så man får vara med”. Foto: HP Skoglund
Helena Lindegren som mamma Sussi och Johan Östling som pappa Mårten i ”Från trakten”.
Helena Lindegren som mamma Sussi och Johan Östling som pappa Mårten i ”Från trakten”. Foto: Story One/SVT

Hur skulle du beskriva din karaktär?

– Han påminner väl lite om de figurer jag gjort tidigare. Det är en pappa som kanske tycker att han är ganska händig och praktisk, men inte är det. Han är snäll och vill vara alla till lags, och konflikträdd. Jag älskar att spela konflikträdd. Jag tror det var John Cleese som sa det så bra, att det blir humor när en person säger något, medan ögonen säger något annat.

En ny publik

"Från trakten" sänds i åtta halvtimmeslånga avsnitt med premiär någon gång efter årsskiftet. Hampus Hedström beskriver det som lite läskigt att möta den breda tv-publiken.

– Jag har ju alltid haft min publik, de som valt att följa mig. Jag vet ju exakt vad de tycker och vill ha. Nu blir det mer öppet för allmänheten, alla möjliga kommer att titta. Men det gör samtidigt att jag anstränger mig på ett annat sätt. Inför min egen publik är det mesta accepterat, här behöver jag ju verkligen skärpa till mig.

Artikeltaggar

Hampus HedströmJohan ÖstlingNöje/KulturSunne

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.