Debatt: Har vi råd att inte investera i vår kommun?

Debatt | Val 2022
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
”Vi bor i en ganska rik kommun”, skriver debattörerna.
Foto: Daniel Olausson
Har Torsby råd med De Oberoendes många vallöften? Har Torsby råd att låta bli? Börjar vi förvalta och fördela kommunens tillgångar ansvarsfullt har vi råd med både nytta och nöjen i hela kommunen, skriver Ann-Christine Pollack och Mats Broberg för De Oberoende i Torsby.

Har Torsby kommun råd med DO!T:s vallöften, eller tar ett nytt parti sig vatten över huvudet, när de lovar förbättring kring kommunal service och arbetsvillkor? Det är en rimlig fråga att ställa sig, speciellt eftersom Torsbys kommunledning under lång tid kommunicerat att det inte finns pengar som motiv till sina beslut och därmed lämnat invånare åt sina öden i kölvattnet av avvecklingar.

Ja, vi vågar påstå att Torsby kommun har råd att skapa en fungerande vardag för sina invånare och därmed även en ljusare framtid – tänka sig, vi bor faktiskt i en ganska rik kommun. Så vi vänder på myntet och ställer oss frågorna:

- Vilken service har vi gått miste om trots att kommunen exempelvis gått 43,8 miljoner kronor i vinst? Tänk hela Torsby kommun!

- Varför tar kommunledningen inte ut vinst ur vårt kommunalt ägda bostadsbolag, med tillgångar på över 400 miljoner kronor, för att finansiera grundläggande samhällsservice på fler orter i vår kommun? Ni vet, ge och ta!

- Vart kommer de 50–100 miljoner kronor i ren vinst landa som fastighetsförsäljningar tekniska avdelningen i skrivande stund förhandlar om – när tekniska inte är en nämnd med insyn som i de flesta andra kommuner? Tekniska avdelningen är idag en utav elva förvaltningar som lyder direkt under kommunstyrelsen, där beslut ofta fattas av arbetsutskottets fem ledamöter utan att involvera övriga partiers folkvalda politiker.

- Varför väljer kommunledningen att öka avkastningskravet från 2 procent till 3 procent? Är det verkligen läge att sätta tvåsiffriga miljonbelopp extra på bankboken istället för att satsa på att bryta en långvarig avbefolkningstrend, där vi tappar 150–200 invånare per år? För att få människor att bo kvar och flytta hit behöver Torsby leverera bättre än genomsnittet av landsbygdskommuner på kommunal service!

- Varför bränna ut kommunalt anställd personal och ge barn och äldre en dålig start respektive avslut i livet? Det belastar bara andra samhällskostnader som kommer som en konsekvens av omänskliga förutsättningar – att förebygga är oftast billigare!

- Varför slösa med våra skattemedel på saker utanför kommunala ansvarsområden? Det är varken ansvarsfullt eller god ekonomisk hushållning! Att exempelvis bekosta 20 miljoner kronor på en Cooltrack som sedan var för dyr i drift för att använda, eller ett aktuellt exempel i fjärilsparken som kostar 500 000 kronor att anlägga och minst 40 000 kronor i årlig drift. Båda nämnda exempel är knutna till tekniska avdelningen som inte lyder under någon nämnd, utan där beslut tas av en handfull personer.

Därutöver besitter Torsby kommun ett stort skogsinnehav på cirka 5400 hektar mark, varav cirka 4400 hektar är produktiv skogsmark med ett värde på minst 180 miljoner kronor. Så Torsby kommun har både pengar och möjligheter!

Låt oss därför börja förvalta och fördela kommunala tillgångar öppet, demokratiskt och ansvarsfullt – då har vi råd med både nytta och nöjen i hela vår kommun!

Ann-Christine Pollack och Mats Broberg

De Oberoende i Torsby

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.