Hoppa till huvudinnehållet

Tolv år i opposition – nu vill Linda Larsson (S) göra Karlstad bättre

Publicerad:
Linda Larsson har tröttnat på oppositionsslitet. Nu hoppas hon på Karlstadsväljarnas förtroende för att ta över efter tolv blågröna år.
Linda Larsson har tröttnat på oppositionsslitet. Nu hoppas hon på Karlstadsväljarnas förtroende för att ta över efter tolv blågröna år. Foto: HP Skoglund

"Karlstad kan bättre” står det på de S-märkta valaffischerna i residensstaden. Toppnamnet Linda Larsson hoppas på regeln om tredje gången gillt, så hon får chansen att försöka.

– Tolv år av borgerligt styre har gjort att vi hamnat efter på flera områden – och värst är att klyftorna mellan de som har det bra och dåligt ökat extremt. Karlstad behöver ett maktskifte!

Trots att hon inte är mer än 41 fyllda har Linda Larsson redan hunnit med att förlora två val som gruppledare. Om man nu vill uttrycka det så. Den blågröna femklövern (M, KD, L, C och MP) har i alla fall kunnat styra vidare.

När vi tar upp faktumet på hennes tjänsterum i Karlstad CCC halvannan vecka innan valet har hon en lite annan ”spinn” på det:

– Båda gångerna har S haft bättre siffror här i Karlstad än på riksnivå. Tyvärr har det ju inte gått att hitta fungerande koalitioner.

För fyra år sedan var det mycket nära: MP och S hade till och med skakat tass om en samverkan, men minst ett parti till förutom V hade behövts för majoritet.

Hur en S-ledd koalition ska se ut vill inte Linda Larsson spekulera i, men man behöver nog inte vara statsvetarprofessor för att gissa att MP och C kommer att uppvaktas...
Hur en S-ledd koalition ska se ut vill inte Linda Larsson spekulera i, men man behöver nog inte vara statsvetarprofessor för att gissa att MP och C kommer att uppvaktas... Foto: HP Skoglund

Frågar man Linda Larsson om hur en potentiell koalition nu kan se ut efter 11 september får man ofelbart svaret ”vi måste avvakta valresultatet”, men efter lite lirkning och nån följdfråga kommer i alla fall lite mer:

– Vi har sagt att vi är redo att samtala med alla utom SD, som står alldeles för långt från vår värdegrund. Vi vet också att det finns andra som delar den uppfattningen.

C och MP?

– Kanske det. Jag vill inte ”jinxa” något, men vi har hela tiden trådar ute och för samtal, försöker visa oss konstruktiva, samarbetsvilliga och med höga ambitioner för Karlstad. Det borde finnas goda möjligheter.

Nya moderata förstanamnet Alexander Torin (M) har sagt att han är beredd att samarbeta även med SD?

– Jag noterade det, och trodde först inte att det var sant. Det visar ett tydligt vägval som löper från riksplanet hela vägen ner på lokal nivå. Han fick backa lite, men vill man vara helt säker på att slippa SD-inflytande ska man rösta S.

Vad har de tolv blågröna åren inneburit för Karlstad, anser du?

– Största problemet är de ökade klyftorna, jämlikheten har tagit mycket stryk. Man har öppnat för privata alternativ på flera områden och det har haft konsekvenser. Vi ser också att Karlstad halkat efter både vad gäller näringslivsklimatet och hur mycket vi syns utåt mot övriga Sverige. Väldigt få inom styret har positioner på nationella plattformar. Vi syns och hörs inte tillräckligt.

”Karlstad har halkat efter både vad gäller näringslivsklimatet och hur mycket vi syns utåt mot övriga Sverige”, menar Larsson.
”Karlstad har halkat efter både vad gäller näringslivsklimatet och hur mycket vi syns utåt mot övriga Sverige”, menar Larsson. Foto: HP Skoglund

Varför är det viktigt?

– Städer av vår storlek konkurrerar om samma företag. När Helsingborg satsar på digitalisering och Växjö på miljöarbete och Södertälje på kreativa sätt att motverka segregering och vi inte visar upp nåt motsvarande får det konsekvenser.

Förra valet splittrade Muminfrågan Karlstad, och även i viss mån socialdemokraterna i Karlstad. Larsson säger inte att hon ångrar vägvalet, men att ”vi underskattade nog alla kraften i motståndet”. Nu har hon gjort läxan:

– Vi vill utveckla Skutberget som ett besöks och rekreationsområde, men utifrån hur det ser ut i dag. Inga temaparker, inga anläggningar man betalar sig in på. Vi ser gärna en ”dragare”, men då menar vi något i stil med ett häftigt konstverk, en lekpark, en kulturstig eller liknande.

I det blågröna styret vill dock 27-årige Alexander Torin gärna sätta käppar i hjulet för planerna vänsterifrån. Han lutar sig mot en väl inarbetad samverkan, och har lärt sig mycket av nu avgående Per-Samuel Nisser som av de flesta beskrivs som en samförståndsman:

Alexander Torin (M) vill ta över efter läromästaren Per-Samuel Nisser. Då krävs dock ett minst lika bra valresultat som senast — för nåt SD-samarbete lär inte hans koalitionspartners acceptera.
Alexander Torin (M) vill ta över efter läromästaren Per-Samuel Nisser. Då krävs dock ett minst lika bra valresultat som senast — för nåt SD-samarbete lär inte hans koalitionspartners acceptera. Foto: Tommy Andersson

– Ja, jag tror ju verkligen på konstruktivt arbete för Karlstadsbornas bästa. S pratar om att ”Karlstad kan bättre” och det håller jag med om. Vi har inte lyckats med allt, jag ser många områden där vi kan utvecklas: vi behöver bygga fler äldreboenden, skärpa näringslivsarbetet, förbättra resultaten i skolan och vi har social oro på sina håll som vi måste jobba ännu mer med. Men jag har varit kommunstyrelseordförande i noll dagar än så länge...

Vad får du för feedback när du pratar med väljarna?

– De flesta har en positiv bild av Karlstads utveckling, tycker jag. Jag märker inte av de vindar som märks i de nationella opinionsmätningarna. Kanske för att vi inte ägnar oss åt polemik och spetsiga utspel för sakens skull. Ju fler riksdagspolitiker som har kommunal bakgrund desto bättre, är min åsikt.

Det närmaste man kommer lokal valrörelsepolemik, åtminstone hittills, hittar man på KD:s affischer som är tydligt riktade mot S. Gruppledaren Erik Nilsson och hans partivänner vill dels rädda kvar biltrafiken på Hamngatan även efter Resecentrums tillkomst, dels se till att det inte blir några P-avgifter på Herrhagen och andra håll.

Erik Nilsson och hans KD-kamrater tar priset för spetsigaste valaffischerna. Om det vinner Karlstadsbornas gehör återstår att se.
Erik Nilsson och hans KD-kamrater tar priset för spetsigaste valaffischerna. Om det vinner Karlstadsbornas gehör återstår att se. Foto: HP Skoglund

Tilltaget uppskattas inte i Linda Larssons läger — som påpekat att det inte finns några sådana skarpa S-förslag.

– Det får de tåla. I båda fallen är det högt uppsatta S-politiker som framfört de synpunkterna, i regionens kollektivtrafiknämnd och i stadsbyggnadsnämnden. Och det anser vi vore riktigt illa för Karlstadsborna och för centrumhandeln, kontrar Erik Nilsson som i övrigt dock håller med Alexander Torin.

– Att gräva ned sig i skyttegravar gynnar ingen, särskilt när det politiska landskapet ser ut som det gör. Vi håller alla dörrar öppna.

Det där med dörrar på vid gavel kommer även upp när man snackar med MP och C. På riksplanet hör de båda partierna numera mer eller mindre hemma i S-lägret. Kan det bli ett liknande upplägg även i Karlstad?

Klart är att åtminstone MP i ganska många frågor landat i andra ståndpunkter än övriga styrande partier: exploateringen på Månsberget, bergtäkten i Ulvsby, Karlstads flygplats framtid, med mera.

Gruppledaren Monica Bubholz:

”Vi vill höja skatten med 50 öre och lägga det direkt på skolan”, säger Monica Bubholz (MP) – som inte fått igenom det vallöftet från 2018 under de senaste fyra åren...
”Vi vill höja skatten med 50 öre och lägga det direkt på skolan”, säger Monica Bubholz (MP) – som inte fått igenom det vallöftet från 2018 under de senaste fyra åren...

– Vi har nog stuckit ut mest, så är det. Men vi har varit tydliga tidigt i processerna var vi står, och Per-Samuel Nisser har sett till att det finns respekt för varandras olikheter. Men vi går alla till val var och en för sig, och är öppna för samarbete där vi får mest gehör.

– Till exempel har vi länge velat se en skattehöjning på 50 öre som ska gå direkt in i skolan, till mer personal och mindre barngrupper. Det hade vi med i manifestet redan inför förra valet, men det har inte kommit i mål. Ännu...

Frida Pettersson (C) gick å sin sida ut och röt ifrån rejält när Alexander Torin i våras pratade om möjligheten att samarbeta med SD. Det blir aldrig aktuellt, säger hon.

– Nej, vi och SD har inget gemensamt vad gäller synen på människors lika rätt och värde. Det samma gäller V som ju säger tvärt nej till att företag hjälper till inom skola, vård och omsorg. Vi tror tvärtom att det är bra att näringslivet är med och samarbetar.

Frida Pettersson (C) utesluter SD och V som samarbetspartners. Hur hugget i sten det är kanske vi får se efter valet.
Frida Pettersson (C) utesluter SD och V som samarbetspartners. Hur hugget i sten det är kanske vi får se efter valet. Foto: Tommy Andersson

– Vad gäller framtiden efter valet blir det troligen en förhandlingsfråga. Jag vill inte säga att någondera sida är förstahandsalternativ.

LÄS OCKSÅ:

Med Mumin ute ur bilden: kommer Karlstadpartiet in igen?Efter mardrömsåret: ”Tror inte Karlstadsborna hänger upp sig på det”S-reaktion på oanmäld förändring vid länets vårdcentraler: ”Är till det sämre”Minister lovordar tänkt satsning: ”Med förslaget kan skolan bli ännu bättre”

Artikeltaggar

Alexander TorinErik NilssonFrida NilssonKarlstadKarlstad CCCLinda LarssonMonika BubholzMuminPer-Samuel NisserPolitikSocialdemokraternaVal 2022

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.