Hoppa till huvudinnehållet

Med Mumin ute ur bilden: Kommer Karlstadpartiet in igen?

Publicerad:
Med 16 namn på röstsedeln, ett nyförfattat visionprogram och ett fullmatat valmanifest hoppas Peter Sörensen att Karlstadpartiet kan locka lokala röster även i år. Trots att Mumin inte längre är ett hot.
Med 16 namn på röstsedeln, ett nyförfattat visionprogram och ett fullmatat valmanifest hoppas Peter Sörensen att Karlstadpartiet kan locka lokala röster även i år. Trots att Mumin inte längre är ett hot. Foto: Tommy Andersson

Förra våren dog Muminsatsningen. Man kunde tro att det var prima läge för Karlstadpartiet att packa ihop.

– Men det var aldrig nånsin ett alternativ. Vi är inget enfrågeparti – och det finns massor som behöver bli bättre i Karlstad, säger gruppledaren Peter Sörensen.

Planerna på en Mumin-temapark på Skutberget var den huvudsakliga orsaken till bildandet av Karlstadpartiet Livskvalitet. Det medger Peter Sörensen gärna. Men han påminner i nästa andetag om att man redan inför förra valet tog fram ett mer omfattande manifest där fler frågor täcktes in.

Till årets val har man inte längre anti-Muminvågen att rida på, men det får inte gruppledaren att darra. Han har varit drivande i plocka fram såväl en 32-sidig framtidsvision i A4-format som ett tolvsidigt idé- och förnyelseprogram som gått ut till Karlstadsborna.

Något som ingen annat lokal partiförening kan toppa.

– Om det är nånting som blivit tydligt under våra fyra år i fullmäktige är hur Karlstads kommun har stora problem på många områden. Alltifrån hur äldreomsorgen sköts till stadsplanering, miljöfrågor och ned till diariehanteringen. På de områdena har vi många konkreta förslag, säger Peter Sörensen.

Han fortsätter:

– Det finns rent generellt en oerhört märklig kultur där man snarare anstränger sig för att utmana lagar och regler än att se till att följa dem. Tjänstemän som borde sätta stopp gör det inte. Men ytterst är det politiken som ska se till att det fungerar, och där har det blågröna styret varit alldeles för slappt.

Sörensen hoppas att ansträngningarna ger partiet förnyat förtroende, med minst lika många mandat som 2018 (tre).

Kan det bli aktuellt med samverkan åt något håll?

– Vi är absolut öppna för att prata med alla partier som Karlstadsborna röstar på. Om det leder till nån konkret samverkan är sedan mindre viktigt än att vi får en politik som faktiskt är för Karlstadsbornas bästa. Vi kommer att fortsätta granska och nagelfara förslag och beslut – och ta fram egna idéer.

LÄS OCKSÅ:

Tolv år i opposition – nu vill Linda Larsson (S) göra Karlstad bättreEfter att oppositionen gått samman: Hedersvåldet ska kartläggasSörensen om initiativet: ”Låter som något man hittat på på en kafferast”

Artikeltaggar

KarlstadKarlstadpartiet LivskvalitetMuminPeter SörensenPolitikVal 2022

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.