LEDARE: Rädda oss från den galna elprismarknaden

Ledare
PUBLICERAD:
Det låter som en simpel lösning på höga elpriser, men är enligt experterna inte mindre sant: Att spara på elen är det mest effektiva sättet att få ner kostnaden.
Foto: JESSICA GOW / TT
Det är elprisskydd och elstöd. Elprisområden och överföringsbrister från norr till söder. Det är högkostnadsskydd och förslag om kraftiga subventioner av energieffektiviseringar. Det är ”Sverigepriser”. Svenska kraftnät arbetar i sin tur med förslag om hur hushålls och företags kostnader för el ska kunna pressas ned i vinter.

Varberg energis brev till sina kunder i förra veckan, där man uppmanade dem att skaffa en buffert på 50 000 kronor för att klara vinterns elräkningar, blev riksnyhet.

Från Karlstad energi kommer en uppmaning att först räkna med en prishöjning på tre, fyra gånger över dagens pris och sen börja fundera över hur man kan sänka sin elförbrukning, för priset kan bolaget inte rå på.

– Priserna sätts ju av marknaden, så det kan vi inte påverka, utan det man kan påverka är den egna förbrukningen, säger Mia Johansson, marknadschef på Karlstads energi till VF.

Det är i EU nyckeln till en politisk lösning, för stunden i alla fall, sitter. Det är i EU Sverige kan, och ska, agera för att få bukt med ett så absurt elprissättningssystem att man nästan inte kan annat än skratta åt det. Om man bor i lägenhet och/eller bundit sitt elpris vill säga. Annars gråter man. Driver man elberoende företag i södra Sverige överväger man att stänga.

Statsminister Magdalena Andersson meddelade på fredagen att hon lägger det mesta av valrörelsen åt sidan för att istället lägga energi på att förhandla med övriga EU-länder om att sluta upp bakom förslaget att ta bort kopplingen mellan gas- och elpriset på EU:s gemensamma elmarknad. Det är rimligt.

För om någon nu missat det, och det är lätt hänt när alla partier försöker vinna politiska poänger på ett rekordhögt elpris med en vecka kvar till val, så beror prisläget just nu alltså inte på att Sverige inte producerar tillräckligt mycket el. Fortfarande handlar det mest om att priset på el sätts på en helt galen marknad som just nu dessutom manipuleras av Vladimir Putin.

Marknaden har fått försöka fixa detta. Marknaden har misslyckats.

Som krisåtgärd kan staten förstås betala ut kompensation till hushåll och till företag för de upptrissade elpriserna, praktiskt taget alla EU-länder är inne på liknande linjer, men det kostar. Och vad är egentligen planen? Inte bara den långsiktiga planen ”om tio år” utan nästa månad och nästa år.

Martin Johansson som är chef på energistyrenheten på Energimyndigheten menade tidigare i augusti att svenskarna hör till de européer som är sämst förberedda på en energikris – och han tycker att myndigheterna och regeringen borde behandla energikrisen mer som covidpandemin med tydliga rekommendationer och instruktioner för hur man ska spara el.

En minskad förbrukning och ett minskat elberoende är det enskilt snabbaste sättet för Sverige och Europa att få ner elpriserna. Det är ju därför många andra länder redan driver kampanjer på det temat. Sluta slösa med elen. Släck lampan. Dra ur sladden.

Nej så klart det inte hjälper alla överallt och hela tiden. Så klart det finns folk, trots alla tidigare uppmaningar och trots alla tidigare subventioner, som fortfarande har rörliga elavtal och direktverkande el i en skraltig stuga med dålig isolering, i desperat behov av ekonomisk hjälp med den här månadens elräkning.

Men som Kristofer Ahlström på Dagens Nyheter kultur skriver i en text i dagarna: ”Politikerna rusar mellan bensinpump och dammsugare för kampanjbilder för ett samhälle där ingen behöver rucka det minsta på sina vanor.”

Det är dags att vakna upp ur den drömmen.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.