Hoppa till huvudinnehållet

OR vill underlätta skolvalet – för alla: ”Vi bygger en ny typ av kommun”

Publicerad:
Boo Westlund (OR) är ordförande i barn- och bildningsutskottet och förstår hur de förändrade upptagningsområdena kan ställa till det för Uddeholmsborna, men framför också att det bör lätta inom år, samt att det är långt från alla som är missnöjda.
Boo Westlund (OR) är ordförande i barn- och bildningsutskottet och förstår hur de förändrade upptagningsområdena kan ställa till det för Uddeholmsborna, men framför också att det bör lätta inom år, samt att det är långt från alla som är missnöjda. Foto: Peter Bäcker

Fria skolvalet borde gälla i hela kommunen, även i praktiken.

Det anser Boo Westlund (OR), som ser hur trycket på ÄBC bör lätta inom bara några år.

– Men det här är inget vi styr över, det är skolchef och rektor som gör bedömningarna, säger han.

Det enda politiken har beslutat om och sedermera har med det fria skolvalet att göra är ändringen av upptagningsområdena, som kommunstyrelsen bestämde i oenighet i april 2019.

– Det var det valet vi stod inför då och då gjorde vi om upptagningsområdena eftersom vi vill behålla högstadiet i Ekshärad, det är det som det handlar om. Frågan är om vi ska ha tvåparallelligt i Ekshärad, eller om vi ska styra dem mot Hagfors och att då behöva bygga ut ÄBC. Men det vill inte vi i alla fall, säger Boo Westlund, ordförande i barn- och bildningsutskottet.

Men han tror att hela problematiken kommer lösa sig av sig själv. Inom några år står det nya teknikhuset på plats, vilket ger såväl gymnasium som vuxenutbildningar fler och större lokaler. Det frigör ytor, liksom det faktum att prognoserna visar på ett minskat barnantal i Hagfors.

Men om trycket lättar på ÄBC och Uddeholmsbarnen åter kan välja sin skolgång i Hagfors, hur blir det då med högstadiet i Ekshärad?

– Det där är ju i ständig rörelse, just nu har vi en kraftig inflyttning i området Råda/Ekshärad som ju gör att det är fler barn där än vi räknat med. Så jag är inte speciellt orolig, säger Boo Westlund och konstaterar att det är långt från alla som är missnöjda med förändringen av skolupptagningsområdena.

– Det finns också de som ser den nya skolan i Råda som attraktiv och att man vill ha sina barn där. Beslutet vi tog för skolupptagningsområdena tog vi för att ge planeringsförutsättningar för att kunna ha kvar högstadiet.

”Bygger ny typ av kommun”

Han tillägger:

– Det vi gör är att vi bygger en ny typ av kommun med ett nytt sätt att se på det, vi vill inte centralisera och lägga ned – vi vill decentralisera och utveckla därför att vi tror på småorterna. Det betyder också mycket och vi hoppas att det får effekt, vi ser redan idag att vi har inflyttning i de här delarna som inte andra kommuner i Värmland har. Sedan ska jag inte säga att det här bara är OR som bär orsaken till det, men det är klart att det bidrar när vi talar om hur viktiga skolorna är för de här områdena, jag tror inte att affären i Råda hade byggt ut, det hade de aldrig vågat om vi hade lagt ned eller behållit F-3-skolan i Råda. Allt hänger ihop, det är ett system.

På sikt ser Boo Westlund hur man gärna underlättar för alla skolelever att välja den skolan man helst föredrar.

En tanke är att erbjuda skolskjuts inte bara till Hagfors, utan även från Hagfors och ut till byskolorna.

– Om det finns intresse av att åka från Råda till Sunnemo för att gå i skola, eller att åka från Ekshärad till Råda eller Hagfors, varför ska vi inte försöka lösa det då? Det är som en naturlag att en buss inte kan åka ut från tätorten, men in ska den alltid gå...

Artikeltaggar

Boo WestlundEkshäradHagforsOberoende realisterPolitikRådaSkola och utbildningSunnemoVal 2022

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.