Hoppa till huvudinnehållet

Valinformatörer får fler att tänka till: ”Fick inte rösta i mitt hemland”

Publicerad:
Reporter Victoria Gund
Victoria Gund
victoria.gund@vf.se
Reporter Kent Sjögren
Kent Sjögren
kent.sjogren@vf.se
Hanaa Khalifa är en av många Kronoparksbor som den senaste tiden puffats i vallokalens riktning av Yashar Ghafour och de andra valinformatörerna.
Hanaa Khalifa är en av många Kronoparksbor som den senaste tiden puffats i vallokalens riktning av Yashar Ghafour och de andra valinformatörerna. Foto: HP Skoglund

Värmlänningarna är bra på att ta sig till vallokalerna – men inte överallt.

VF hakade på valinformatörerna som jobbar för att få upp siffrorna på Kronoparken samt några andra stadsdelar i Karlstad.

– Jättebra! Jag ska rösta, det fick jag inte i mitt hemland, säger Hanaa Khalifa.

Stöllet: 71,3 procent. Stodene: 93,9 procent.

Det är ytterligheterna i Värmlands alla valdistrikt gällande röstandet i riksdagsvalet för fyra år sedan. Den lilla nordvärmländska orten hamnar i botten på listan över alla valdistrikt, och i topp hamnar alltså stadsdelen i norra Karlstad.

I en jämförelse kommunerna emellan är det Hammarö som toppar listan med 91 procents valdeltagande, följt av Kil och Karlstad med 88,98.

Men om vi stannar till i Karlstad, Värmlands största kommun, är det också tydligt att valdeltagandet skiljer sig åt markant i de olika valdistrikten.

Sämst valdeltagande i förra valet var det i södra Kronoparken. Här röstade bara 73,1 procent av alla röstberättigade i förra riksdagsvalet. Inför valet 2018 beslutade Karlstads kommun att engagera särskilda valinformatörer för att få upp valdeltagandet i de valdistrikt med lägre valdeltagande.

Eritreabördige Abraham Michael fick valinformation på sitt modersmål tigrinska av Naseha Ali. ”Jag ska absolut rösta!”, konstaterar han.
Eritreabördige Abraham Michael fick valinformation på sitt modersmål tigrinska av Naseha Ali. ”Jag ska absolut rösta!”, konstaterar han. Foto: HP Skoglund

Och en effekt av det syntes, menar valkommunikatören Jessica Frick.

– Det märktes en liten uppgång. Så nu får vi hoppas att det blir ännu fler.

Ja, för även i år kör kommunen med samma upplägg. Tre personer har anlitats som valinformatörer, för att vara ute i samhället för att informera om valet – med särskild inriktning i distrikt där valdeltagandet är som lägst: Våxnäs, Gruvlyckan och Kronoparken.

– De informerar om att allas röster är viktiga. Många som får en röstsedel vet inte ens vad det är eller vad de ska göra med dem, säger Jessica Frick.

Damour Nordkvist fick en pratstund på kinyarwanda med Nehemie Ndayambaje, som kom från Burundi för drygt ett år sedan.
Damour Nordkvist fick en pratstund på kinyarwanda med Nehemie Ndayambaje, som kom från Burundi för drygt ett år sedan. Foto: HP Skoglund

VF tog rygg på trion när de på onsdagseftermiddagen gav sig ut just på Kronoparken för att puffa för valet. Och de är utrustade, även utöver sina broschyrer.

Yashar Ghafour pratar arabiska, kurdiska, turkiska, lite persiska och förstås svenska efter sina 36 år i landet. Damour Nordkvist kan bidra med engelska, franska och kinyarwanda (Rwandas officiella språk) medan Naseha Ali främst vänder sig till sina somaliska fränder.

– Det är ett väldigt intressant uppdrag, för det skiljer sig väldigt mycket hur väl insatta man är i Sverige och svensk politik. Vissa vet mycket, andra nästan ingenting, säger Damour Nordqvist.

92-årige Mohammad Behrozi som kom från Kurdistan till Kronoparken på 1990-talet tycker det är lite lurigt med partinamn som liknar varandra. Som S och SD.
92-årige Mohammad Behrozi som kom från Kurdistan till Kronoparken på 1990-talet tycker det är lite lurigt med partinamn som liknar varandra. Som S och SD. Foto: HP Skoglund

Yashar Ghafour berättar om smarta strategier för att nå så många som möjligt: att tajma besök med föreningars evenemang, eller när moskén på Kronoparken har sina fredagssamlingar, till exempel.

I Kronoparkens centrum stöter vi bland annat på Hanaa Khalifa, som var en av alla som flydde krigets Syrien 2015. Hon får rösta för första gången i riksdagsvalet:

– Det ska jag absolut göra, jag fick ju inte rösta alls i mitt hemland. Det känns väldigt viktigt. Jag försöker se vilka partier som vill göra det bäst för oss som kommit till Sverige. Och det är bra att det informeras – jag vet vissa invandrare som säger ”min röst är inte värd något” men det kan ju faktiskt avgöras på en enda röst.

Valinformatörerna är dock noga med att påpeka att de inte tar ställning för något parti, utan bara delar ut allmän information. Hur man kan rösta, vilka partier som finns tillgängliga och att det finns mer att läsa på en rad olika språk på karlstad.se

– Vi vill att alla som har rätt att rösta gör det. Men det är självklart deras eget beslut vad de röstar på, säger Yashar Ghafour.

Artikeltaggar

DemokratiKarlstadPolitikVal 2022

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.