Hög tid för onda kycklingar att regera

Krönikor
PUBLICERAD:
Tröttnat på tugget från de etablerade partierna? Då är det kanske dags att börja kika på alternativen – som Majspartiet, Ond Kyckling-partiet eller Nu får det fan vara nog.

På Valmyndighetens eminenta hemsida (val.se) kan man få en överblick över vilka som ställer upp i riksdagsvalet, och listan är inte kort. Utöver de åtta vi normalt tvingas lyssna till dagligen finner vi 95 (!) andra som mer eller mindre seriöst strävar mot makten.

Av de tre ovan nämnda är det bara de onda kycklingarna som mer utförligt redogjort för vad de står för, genom ett partiprogram på nätet. Oväntat nog lite genomtänkt än man förleds tro av namnet. Det snackas om upphovsrätt (bör luckras upp), censur (dåligt) och fyra procent-regeln för representation i riksdagen (ännu sämre).

Kycklingarna lär förstås få finna sig i att kämpa i motvind, precis som alla de andra 95 minipartierna. Men så nära som i Danmark, där man har ett annorlunda valsystem, har det faktiskt hänt att en riktig outsider tagit sig in.

Artisten och komikern Jacob Haugaard startade 1979 partiet som översätts till ”Sammanslutningen av bevisat arbetsskygga element”, och efter 15 år hade han jobbat ihop så många anhängare att han kom in i Folketinget.

Vallöftena? Mer medvind för cyklister, kortare köer på snabbköpen och rätt till tillfällig impotens för män.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.