LEDARE: Visst får man väl strunta i resten av valrörelsen om man förtidsröstar?

Ledare | Val 2022
PUBLICERAD:
Blir årets val det första där mer än hälften av väljarna förtidsröstar? Det finns en del som talar för det.
Foto: Christine Olsson/TT
Sex dagar in i förtidsröstningen hade över en halv miljon väljare röstat. 562787 personer av totalt drygt 7 700 000 på bara några dagar. Fortfarande är det 1,5 vecka kvar till valet.

”Valresultatet fryser långsamt fast”, konstaterar statsvetaren Henrik Ekengren Oscarsson som leder det svenska Valforskningsprogrammet.

Det är en intressant formulering. I ett val som vi får höra om och om igen är tajtare än på mycket länge, där seger för endera politiskt block kan vila på vad några tusen väljare som vacklar mellan blocken till sist beslutar sig för, så krymper partiernas möjlighet att påverka de osäkra för var dag som går. För till och med de går till slut och röstar.

I den här takten följer förtidsröstningen ungefär andelen från 2018 där till slut rekordmånga, 44,5 procent, valde att rösta före valdagen. Men med tanke på att andelen förtidsröstare ökat i varje val blir det kanske i år mer än varannan väljare väljer bort att rösta på valdagen.

Varför? Om många ändå uppfattar valdagen som något av en högtidsdag. En söndag i september man gör sin medborgerliga plikt och väljer landets, regionens och kommunens framtida makthavare. Varför väljer då så många frivilligt bort den?

Valforskare har tidigare år undersökt det där och svaren är nu inte speciellt överraskande. Det är bekvämt och praktiskt, menar många. Man behöver inte passa en specifik dag. En del jobbar på valdagen, andra är bortresta. Visa av flera års pandemi tänker kanske vissa att det är lika bra att rösta så fort man har möjlighet, för tänk om man blir sjuk lagom till den 11 september?

Och allt detta låter förstås helt rimligt.

Men efter att ha följt valrörelsen in ett par månader så kan man nog föreställa sig att det för inte helt få förtidsröstare väger in att när de väl röstat så kan de sedan, med gott samvete, strunta i resten av valrörelsen.

Bara knäppa av tv:n när ännu en utfrågning eller debatt inleds, byta kanal när nyhetssändningen börjar uppmärksamma partiernas nya utspel, de senaste skandalerna, de infekterade bråken och de hårresande avslöjandena.

Det är inte utan att man skulle vilja göra detsamma. För lagom till att man hunnit tröttna över att snubbla över valaffischer på gatorna trappar alla partier upp till max inför sista veckan.

Aftonbladet uppmärksammade i dagarna hur Moderaterna krisar internt över det låga stödet i mätningarna – nu senast även i en mätning i huvudstaden. Det slås fast att partiet som sitt ”trumfkort” ser valrörelsens sista veckas många tv-sända debatter.

En statsministerduell mellan Magdalena Andersson och Ulf Kristersson i SVT på onsdag, en partiledardebatt i TV4 på torsdag, en ”slutdebatt” mellan partiledarna i SVT på fredag och till sist TV4:s statsministerduell på lördag.

Om Ulf Kristersson framstår som en vinnare där hoppas Moderaterna att allt ska vända, säger en källa i partiet till kvällstidningen.

Och då är det väl bara att erkänna att den här politiska redaktören hittills under valrörelsen inte sett en enda partiledardebatt och inte en enda partiledarutfrågning på tv…

Förutom att själv under nästa vecka kommentera NWT:s planerade tv-sända duell mellan Alexander Torin (M) och Linda Larsson (S) i kampen om vem som ska sluta på topp i kommunvalet i Karlstad, är det tveksamt om det blir nån mer.

Men så har jag ju redan förtidsröstat.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.