Hoppa till huvudinnehållet

Brokigt och kändistätt parti vill sätta vården i fokus

Publicerad:
Reporter Morgan Schmidt
Morgan Schmidt
morgan.schmidt@vf.se
Weine Dahlén och Susanne Engstad Clarke från Arvikapartiet ställer även upp på regionnivå med Värmlandslistan.
Weine Dahlén och Susanne Engstad Clarke från Arvikapartiet ställer även upp på regionnivå med Värmlandslistan. Foto: Privat

De kallar sig för Värmlandslistan, de kommer från olika håll i länet och de har olika politiska bakgrunder.

Gemensamt är att de vill förändra vården.

Det nya partiet Värmlandslistan innehåller nästan idel kända namn. Etta på listan är Susanne Engstad Clarke, tidigare KD-politiker i Arvika kommun och numera med i nystartade Arvikapartiet. Tvåa på listan är Anders Ahl, före detta Sverigedemokrat från Hammarö som sedan ett par år driver egna partiet Sans och balans. Trea är Lars-Olof Gävert, känd som visselblåsaren i Arvika som lyfte missförhållanden kring överförmyndarnämnden i kommunen.

Med på listan är också personer som Marek Andersson, tidigare Sverigedemokrat på Hammarö och Weine Dahlén, känd som pappa till de mordanklagade bröderna i Kevinfallet och även han involverad i Arvikapartiet. Bland annat.

”Värdefullt stöd”

Och i bakgrunden rör sig ytterligare en kändis: Markus Allard från Örebropartiet.

– Markus är den som har hjälpt oss med att sätta ihop den här listan och stöttat oss för att vi ska komma igång. Hans stöd och hans information har varit väldigt värdefullt för oss, säger Susanne Engstad Clarke.

Det nya partiet siktar på att ta plats i regionfullmäktige och säger sig vare sig tillhöra vänster- eller högerblocket: det är sakfrågorna som ska stå i centrum.

En sådan sakfråga är tandvården, som de vill jämställa med övrig vård.

– Tandvården är någonting som vi tycker att alla ska ha rätt till, men som alla faktiskt inte har råd med. Då tycker vi att man kanske måste dra ned på andra håll för att klara det, säger Engstad Clarke.

Närmare väljarna

Partiet vill också slå ett slag för minskade politikerlöner, mer fokus på den psykiska ohälsan, ett återinförande av BB i Torsby och att satsa på de mindre sjukhusen som finns i länet.

– För oss som är i Arvika är det naturligtvis väldigt viktigt att man satsar på att även Arvika sjukhus ska utvecklas, inte bara Centralsjukhuset i Karlstad, säger Susanne Engstad Clarke.

Något sammanhållet projekt är dock inte partiet, utan det handlar om ett gäng olika personer med lite olika viljor, men med ett par sakfrågor där de tycker lika.

Och man är framförallt eniga om att politiken måste komma närmare väljarna.

– Jag tror att många är trötta på de stora partierna som pratar över huvudet på folk. Vi är ett parti som kommer att kämpa för frågorna som berör oss här där vi är, säger Susanne Engstad Clarke.

Artikeltaggar

Anders AhlArvikaArvikapartietBrott & blåljusHammaröKarlstadLars-Olof GävertPolitikSusanne Engstad ClarkeWeine Dahlén

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.