Hoppa till huvudinnehållet

Minister lovordar tänkt satsning: ”Med förslaget kan skolan bli ännu bättre”

Publicerad:
Utbildningsminister Anna Ekström (S) samspråk med eleverna Jonathan Henriksson Cederberg, Maja Sundqvist och Philip Larsson som läser andra året på el och teknik.
Utbildningsminister Anna Ekström (S) samspråk med eleverna Jonathan Henriksson Cederberg, Maja Sundqvist och Philip Larsson som läser andra året på el och teknik. Foto: Peter Bäcker

Socialdemokraterna vill satsa på yrkesutbildningar som leder till jobb.

Det sade utbildningsminister Anna Ekström (S) när hon pratade inför elever på Nobelgymnasiet.

– Vi ska utbilda fler snickare, rörmokare och undersköterskor och färre influencers, säger hon.

I samband med ett tvådagarsbesök i Värmland besökte Anna Ekström Nobelgymnasiet i Karlstad. Eleverna på skolan med yrkesinriktade program är eftertraktade på arbetsmarknaden.

– Vi har svårt att behålla dem i årskurs 3, berättar en lärare för ministern.

Anna Ekström hälsar på eleverna Olle Halvardsson och Philip Nyqvist.
Anna Ekström hälsar på eleverna Olle Halvardsson och Philip Nyqvist. Foto: Peter Bäcker

Jonathan Henriksson Cederberg, Maja Sundqvist och Philip Larsson, som läser andra året på el och teknik, är förhoppningsfulla.

– Jag tror på jobb direkt efter skolan, säger Jonathan Henriksson Cederberg och får medhåll av sina klasskamrater.

Han vill bli elektriker medan Philip Larsson siktar på att bli resetekniker, helst utomlands. Maja Sundqvists planer är inte så specifika.

– Jag vill jobba på ett större industriföretag, säger Maja som är ensam tjej i klassen.

Det är inget som bekymrar henne.

– Nej, det är bara att vänja sig och i arbetslivet lär jag få jobba med flest män, säger hon.

Jan Johansson, gymnasiechef för Nobelgymnasiet, och utbildningsminister Anna Ekström (S) flankeras av oppositionsråden Linda Larsson (S) och Anders Tallgren (S).
Jan Johansson, gymnasiechef för Nobelgymnasiet, och utbildningsminister Anna Ekström (S) flankeras av oppositionsråden Linda Larsson (S) och Anders Tallgren (S). Foto: Peter Bäcker

Praktiktiden är en perfekt inkörsport till ett arbete.

– Det är ofta det går den vägen. Gör man det bra får man jobb direkt efter skolan, säger Maja Sundqvist.

Oppositionsråden Linda Larsson (S) och Anders Tallgren (S) tog tillfället i akt att presentera ett lokalt vallöfte. Socialdemokraterna vill uppgradera Nobelgymnasiet till ett modernt yrkescenter.

– Det är Nobelgymnasiets tur. Det är en utpekad investering i vårt budgetförslag där vi både vill satsa på lokalerna, ge infrastrukturen ett lyft, och innehållet med ett center för yrkesutbildningar som vi vet leder till jobb. Vi pratar om att inkludera vuxenutbildningen, yrkes-SFI och kombinationsutbildningar i en hubb, säger Anders Tallgren och lägger till att en ny idrottshall också ingår.

Någon peng finns inte avsatt för investeringen.

– Men vi vet vad det kostar att bygga andra skolor i Karlstad, säger Tallgren.

I samband med ministerbesöket presenterade oppositionsrådet Linda Larsson (S) ett lokalt vallöfte om att uppgradera Nobelgymnasiet till modernt yrkescenter.
I samband med ministerbesöket presenterade oppositionsrådet Linda Larsson (S) ett lokalt vallöfte om att uppgradera Nobelgymnasiet till modernt yrkescenter. Foto: Peter Bäcker

Anna Ekström gillar vad partikollegorna presenterade.

– Det är jättebra. Nobelgymnasiet är en av Sveriges riktigt fina yrkesgymnasieskolor. Med det här förslaget kan skolan bli ännu bättre och få en större samverkan med yrkesvux. I dag utbildas många på komvux till viktiga yrken. Kan man använda lokalerna, lärarna och blanda elevgrupper så tror jag det blir väldigt bra, säger hon.

Regeringen har nyligen fått igenom en lagändring som innebär att Skolverket ska göra regionala bedömningar om inom vilka yrkesgrupper det råder brist på arbetskraft. Underlaget ska styra antalet utbildningsplatser . Som VF skrivit om ett antal gånger brottas Region Värmland av rekryteringsproblem.

– För Värmlands del, skulle jag tro, att det innebär fler utbildningsplatser till undersköterska, byggnadsarbetare, elektriker, transportbranschen och de gröna näringarna. Det är områden där man skriker efter folk, säger Anna Ekström.

De första bedömningarna ska vara utförda senast i oktober 2023.

Artikeltaggar

Anna EkströmKarlstadNobelgymnasietPolitikSamhälleVal 2022

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.