Hoppa till huvudinnehållet

LEDARE: Torin och Kristersson sitter i samma båt – blir M mindre än SD även här?

Publicerad:
Alexander Torin och Ulf Kristersson sitter i samma läckande båt. Blir Moderaterna nationellt och lokalt verkligen näst största parti?
Alexander Torin och Ulf Kristersson sitter i samma läckande båt. Blir Moderaterna nationellt och lokalt verkligen näst största parti? Foto: HP Skoglund

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje. VF delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.

Man ska inte lita för mycket på opinionsmätningar som görs i parti och minut under en valrörelse, men det ser inte överdrivet bra ut för Ulf Kristerssons moderater. Trenden är tydligt sluttande.

I mätning efter mätning den senaste veckan har Moderaterna inte bara fortsatt att ligga bakom Sverigedemokraterna i väljarstöd. Med ett uppmätt stöd i flera av mätningarna på under 16 procent ligger man inte bara stadigt bakom SD, man är dessutom långt under förra valresultatet – och har ju nästan halverat stödet jämfört med Fredrik Reinfeldts rekordval 2010.

Vad gör det med moderatledarens legitimitet som statsministerkandidat? Hur kan han och KD-ledaren Ebba Busch fortsätta förklara för väljarna så demonstrativt som fram till nu att SD inte får plats i deras regering om högerblocket vinner valet? Hur gör man det om SD ensamt har ett väljarstöd i nivå med vad M och KD har tillsammans?

Och lika intressant: vad gör Moderaternas genomklappning på riksplanet för de lokala valrörelserna i Värmland? I regionen? I kommunvalet i Karlstad? Ja, det sista sitter förstås nervösa moderater i kommunen och räknar febrilt på.

Alexander Torin har säkert hoppats på att ta över partikamraten Per Samuel Nissers plats som kommunstyrelsens ordförande och som ledare för den brokiga skara partier som styr tillsammans i dag. Men det visste han redan tidigare i år skulle bli svårt, eftersom speciellt Miljöpartiet och Liberalerna sackade efter i de nationella mätningarna och det tveklöst skulle påverka även de lokala siffrorna.

Men när den unge moderaten i en intervju i granntidningen NWT tidigare i år därför öppnade för att samarbeta med Sverigedemokraterna efter valet, ja då var det nog inte med SD som största parti han tänkt sig att göra det. Socialdemokraterna, menade Torin, skulle vara omöjliga att samarbeta med lokalt eftersom dessa skulle kräva att få bestämma. Det var helt uppenbart i den intervjun att Torin inte såg samma risk med SD.

Även i ett scenario med ett M- och SD-samarbete lutar det förstås även åt att bli väl tajt med mandaten för att behålla makten i kommunen, eftersom det även här väl bara är KD och L (?) som kan tänka sig att stanna kvar i ett sånt samarbete. Räcker verkligen det?

SD har växt i de värmländska lokalvalen precis som i riksdagsvalet, men stödet i kommunvalet i Karlstad 2018 stannade på då rätt blygsamma 10,6 procent. En ökning jämfört med valet innan, absolut, men inte alls på nivå med partiets utveckling på riksplanet.

Vad händer i år? Skräms väljarna av vårens olika SD-skandaler eller följer lokalvalet efter utvecklingen på riksnivå där Moderaterna, efter mer än ett år av idel närmanden av SD, bara fortsätter att tappa väljare till dem?

Socialdemokraterna som slickat såren efter ännu ett val med stort tapp. Var femte väljare lämnade partiet för ett annat mellan 2014 och 2018. Kan man vinna tillbaka dem i år? Om Torin riskerar en näsbränna i valet gäller ju detsamma även Socialdemokraternas Linda Larsson. Går hon och S inte segrande ur kommunvalet lär även hon sitta löst. Just nu är det nog inget hon oroas alldeles för mycket över. Det är inte hennes båt som läcker.

Artikeltaggar

Alexander TorinKarlstadLedareModeraternaSverigedemokraternaUlf Kristersson