LEDARE: Oavsett hur det går i valet kommer SD ropa ”valfusk”

Ledare | Val 2022
PUBLICERAD:
Förtidsröstningen har inletts - och med den även anklagelser om valfusk.
Foto: Björn Larsson Rosvall / TT
”FUSK!” Så kommer det att låta på valnatten. Det kan vi sätta en tusenlapp på redan nu. Hur man kan vara säker på det? Jo, desinformationen har redan börjat.

Det gick ett sus genom redaktionen. Sverigedemokraterna näst största riksdagsparti i valet. Moderaterna först på en tredje plats.

Det var den 9 september 2018. Bara nån minut efter att vallokalerna stängt. Det är vanligtvis en plågsam väntan på de första riktiga resultaten, men väntan görs lite kortare genom SVT:s vallokalsundersökning där man sammanställt intervjuer med 10 000 – 15 000 väljare under valdagen och förtidsröstningen.

En vanlig opinionsmätning alltså, om än med mindre felmarginal än det brukar vara.

På valkvällen 2018 slog denna mätning fast att Socialdemokraterna blivit valets största parti med 26,2 procent av rösterna – med Sverigedemokraterna som det näst största med 19,2 och Moderaterna först trea med 17,8.

Känns inte valresultatet igen så här snart fyra år senare, så är det för att de inte stämde. Valu:s algoritmer och viktningar fick inte riktigt till det. S fick i själva verket 28,3 procent, M var näst störst med 19,8 procent – och SD fick inte mer än 17,5 procent.

Mindre felmarginaler än i en vanlig opinionsmätning, men det blir fortfarande felmarginaler när bara drygt 10 000 väljare av över 6,5 miljoner omfattas.

Och SD och deras sympatisörer tappade snabbt fattningen. Inte minst som val.se, hemsidan där många svenskar följde röstredovisningen, låg nere flera timmar under valkvällen och SD, när sajten var uppe igen, visade ett svagare resultat än tidigare.

Fusk! FUSK! Fuuuuuuuusk!

Anklagelserna haglade redan under valnatten. Inte bara för att vissa inte fattade att Valu och det riktiga valresultatet var två olika saker – eller för att vissa SD-sympatisörer uppenbart inte fattade hur man räknar procent.

Nej en del berodde också på att man från visst håll nyttjade den genomsnittliga väljarens okunskap om att redovisningen av valresultaten svajar ordentligt under den första timmen eftersom de små valdistrikten räknar och redovisar rösterna snabbare än de stora distrikten och lokala avvikelser kan få väldigt stor betydelse.

Men mycket handlade även om hur SD-anhängarna i sin lilla filterbubbla kände att partiet BORDE haft ett bättre resultat. Alla de pratade med i sociala medier och alla väljare SD-företrädarna träffat på i valstugor och under valrörelsen sa ju att de skulle rösta på Sverigedemokraterna – men så ökade de till slut bara med fyra procentenheter?! Något måste vara fuffens.

Det lät som i USA ett par år tidigare när Donald Trump i och för sig vann presidentskapet, men fick många miljoner färre röster än motståndaren Hillary Clinton. ”Valfusk” sa Trump och drog historier om hur ”illegala invandrare” och avlidna (!) röstat i miljontal.

”Valfusk”, hävdade han sedan igen redan inför valrörelsen 2020 där han sedan förlorade presidentvalet och med helt ogrundade anklagelser hetsade sina anhängare till en väpnad attack mot Kapitolium.

Inspirerade av USA har den svenska desinformationskampanjen således redan börjat. Snickesnack om slängda valsedlar i vallokalerna, om hur valbussar i en av Stockholmskommunerna ”samlar in invandrares röster” och påståenden om hur vissa partier myglar sin in på skolpresentationer.

I Arvika tvingades man i förra veckan tillfälligt stänga en förtidsvallokal efter att en person reagerat starkt och otrevligt på att hen bara hittade två namnvalsedlar för Sverigedemokraterna i vallokalen, skriver Arvika Nyheter.

Valsamordnaren Mia Nilsson säger till AN att det så där på första dagen för förtidsröstning tagit en stund för röstmottagarna att hitta fler namnvalsedlar. Men hon påpekar att det här med att fylla på namnvalsedlar dels inte är något kommunen är skyldig att ansvara för, dels att det för väljarna går precis lika bra att använda en blank valsedel.

Men så klart fick det kommunens ledande sverigedemokrat Anders Skogberg att till lokaltidningen börja anklaga kommunen för ”demokratibrott” och insinuera att någon på kommunen slängt SD:s valsedlar eftersom partiet ”motarbetas”.

Detta efter att först bekräftat att han faktiskt inte kan reglerna. Men överväger att ”anmäla kommunen” gör Skoglund i alla fall.

Är man lite orolig över att valet inte ska gå så bra som man hoppas, ja då går det kanske att övertyga några anhängare om att det bara beror på att andra fuskat. Så nöter man ner tilltron till demokratin lite mer.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.