Hoppa till huvudinnehållet

Beslutet: KHL-spelare stoppas från Tre Kronor – två Värmlandsbekantingar berörs

Publicerad:
OS-målvakten Adam Reideborn är en av de KHL-svenskar som stoppas från landslagsspel i vinter,
OS-målvakten Adam Reideborn är en av de KHL-svenskar som stoppas från landslagsspel i vinter, Foto: Christine Olsson/TT

Svenska spelare som valt att spela för ishockeyklubbar i KHL stoppas tills vidare från landslagsspel. Det skriver Svenska ishockeyförbundet i ett pressmeddelande.

– Ett ganska givet och självklart beslut, säger förbundsordföranden Anders Larsson till TT.

Han säger att förbundet sedan VM i våras har diskuterat om hur man ska hantera de svenska spelare som spelar för ryska och belarusiska klubbar i KHL.

Planen var att fatta ett beslut i god tid inför kommande säsong så att landslagsledningarna, och Tre Kronor i synnerhet, vet vad som gäller vid laguttagningarna.

Var det ett svårt beslut att fatta?

– Jag tycker att man ska se det på två sätt. Sådana här beslut är vi inte vana vid att fatta och det innehåller många ingredienser. Men för oss i styrelsen landade vi i ett ganska givet och självklart beslut utifrån det läge som råder, säger Anders Larsson.

Han fortsätter:

– Vår värdegrund och syn på den här frågan är väldigt tydlig – och vi tycker att det är viktigt att svensk hockey är tydlig här. Spelar man i KHL så är man tills vidare inte tillgänglig för spel i landslagsverksamheten och det gäller framför allt Tre Kronor.

Tre Kronor inleder säsongen med Karjalaturneringen som spelas den 7–13 november.

De fem stoppas

Bland de svenska spelarna i KHL finns två spelare med värmländsk anknytning.

Dels förre FBK-backen Robin Press som förlängde sitt kontrakt med Severstal Cherepovetsoch dels Jakob Lilja, säsongen 09/10 spelandes som junior i Sunne IK.

Lilja har dock i en intervju berättat hur han skrev på KHL-avtalet innan krigets start, och sen försökt ta sig ur det men hur han inte hade råd att betala de summor som Dynamo Moskva då krävde.

Övriga svenska KHL-spelare är backen Fredrik Claesson samt målvakterna Adam Reideborn och Johan Mattsson.

Artikeltaggar

IshockeyKHLRobin PressTre Kronor

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.