Johannes Klenell: ”Kvittot på den sverigedemokratiska världsbildens genomslag”

Krönikor
PUBLICERAD:
Dagens ETC har avslöjat en trollfabrik styrd av Sverigedemokraternas partiledning. På bild är SD-ledaren Jimmie Åkesson.
Foto: Stina Stjernkvist/SvD/TT
Någon låtsades i flera år vara jag på Twitter. Han hade tagit en gammal profilbild av mig och skrivit mitt namn med en lätt ändring.

Kontot var hyfsat harmlöst, men bekanta till mig kunde uppleva det som obehagligt när någon som utgav sig för att vara jag gillade påhopp på dem, gärna med rasistiska undertoner. Det var inte överdrivet svårt att lista ut vem personen som startat kontot var. En av alla dessa udda figurer som länge rört sig i den främlingsfientliga röra som är svensk alternativmedia.

Dagens ETC:s avslöjande om en trollfabrik styrd av Sverigedemokraternas partiledning kommer inte som en överraskning. Alls. Alla som varit på sociala medier har vetat att det pågått.

Orimligt många anonyma konton på Twitter som hittat enskilda antirasistiska tweets och sedan svarat aggressivt med vad som kan beskrivas som rent nonsens. Någon kommenterar att en sverigedemokrat avslöjats som nazist, får omedelbart höra att det inte är något mot vad någon somalier gjorde för fem år sedan eller Annika Strandhäll gjort med Sverige. Vad specifikt Annika Strandhäll gjort med Sverige är inte helt uppenbart, men ständigt återkommande.

Det är inte speciellt fantasifullt eller välformulerat och behöver absolut inte vara påläst. Triggernamn som Strandhäll, miljöpartiets Märta Stenevi och inte minst Morgan Johansson återkommer.

Den här sortens triggerkonton framstår som fullständigt imbecilla, men är extremt effektiva när de kombineras med män på sociala medier som tror sig vara experter på precis allt. De är bättre justitieministrar än Morgan Johansson, världens bästa rikspolischefer och ger uttryck för en imponerande tvärsäker expertis i svenska energifrågor. Då det tydligen är helt vindstilla i hela Sverige så gott som hela tiden är det på gränsen till landsförräderi att bygga ut vindkraften, förkunnar de rasande.

Det hela är, för en lekman som mig, mycket imponerande. Att så många kan kunna så mycket om nästan allt.

Det enda de inte tycks vara experter på är källkritik. För majoriteten av de här användarnas information tycks komma ur samma kärl. Facebookgrupper som den nu insomnade ”Stå upp för Sverige” med sina som mest 200 000 följare eller ”Stöd svenska polisen” som enligt Dagens ETC har 230 000 följare. Genom dessa och liknande grupper sprider Sverigedemokraterna sin ensidiga bild av ett Sverige som står i lågor.

Det skapar engagemang, engagemanget väcker algoritmerna som styr vad du ser i dina sociala medier-flöden, till slut är allt du ser Sverigedemokratisk propaganda. Då är det kanske inte så konstigt att dessa följare, de som nu inte är trollkonton i samma propagandamaskin, präglats till att likt pavlovska hundar morra bara de hör ordet Miljöpartiet.

Det här är gamla nyheter. Alla borde ha vetat att det funkat så här länge. Det Dagens ETC gör här är ett avslöjande av att det vi visste stämmer. De har länkat det till SD:s partitopp.

Vore jag en av dem som lurats att gå med i en av alla dessa Facebookgrupper så skulle jag bli rasande. Men så kommer det förmodligen inte bli. Tyvärr är nog de som redan ramlat in i de här Sverigedemokratiska informationshålen så skadade av propagandan att de helt enkelt inte bryr sig.

Och de andra oppositionspartierna som nu ska bilda regering med SD? De skiter nog ärligt talat i vilket. De är kvittot på den Sverigedemokratiska världsbildens genomslag. Mycket av propagandan är nu frågor de själva driver.

Bland namnen på de som jobbar med SD:s trollfabrik ser jag i förbifarten den som i flera år förmodligen hade ett konto som utgav sig för att vara jag.

Den här veckan blev Sverigedemokraterna större än Moderaterna i opinionsundersökningarna.

För övrigt...

... Vill jag bara tacka svensk sjukvård. Senaste halvåret har jag genomgått en cancerbehandling efter att man hittat en tumör lite större än en tennisboll i mitt bröst. Läkarna och inte minst sjuksköterskorna på min avdelning var helt makalösa. Det har varit en oerhört slitig resa, men tidigare i veckan fick jag beskedet att cancercellerna är borta och jag nu är botad.