LEDARE: Hatet mot Annie Lööf är på riktigt livsfarligt

Ledare
PUBLICERAD:
Centerpartiets partiledare Annie Lööf (C) på väg på kullerstenarna i Visby mellan olika arrangemang den 6 juli, samma dag psykiatern Ing-Marie Wieselgren knivhöggs till döds i samma kvarter.
Foto: Henrik Montgomery
Det mest skrämmande med beskedet att Centerledaren Annie Lööf sannolikt varit måltavla för mördaren i Almedalen i somras, är väl att absolut ingen är det minsta förvånad.

Det spekulerades redan på kvällen den 6 juli om någon annan, någon ännu mer högprofilerad, varit den ”egentliga” måltavlan för mördaren som i Visbys trånga gränder attackerade och knivskar Ing-Marie Wieselgren till döds.

”Kunde det ha varit Annie Lööf?”, frågade vissa nästan omedelbart. Centerledaren skulle hålla pressträff inte alls långt ifrån platsen Wieselgren, psykiater och nationell samordnare för psykiatrifrågor på Sveriges Kommuner och Regioner, attackerades. Kanske avskräcktes gärningsmannen av säkerheten kring Lööf och valde ett oskyddat offer istället?

När det på torsdagskvällen bekräftas att Lööf nu tilldelats ett målsägandebiträde med anledning av mordet i Visby, känns spekulationerna – så obehagliga de ändå kändes i juli – bekräftade.

Mannen som erkänt mordet på Ing-Marie Wieselgren utreds nu även för förberedelse till terroristbrott genom förberedelse till mord. Annie Lööf, en svensk partiledare under ett valår, var en måltavla.

Och nu ligger då jämförelsen med tidigare utrikesminister Anna Lindh ännu närmare till hands. Skillnaden var att hon i september 2003, trots en hätsk valrörelse inför folkomröstningen om huruvida Sverige skulle ansluta sig till euron, inte bedömdes ha behov av något personskydd. Sen gick det som det gick.

Nu får Annie Lööf kämpa vidare med den här bekräftelsen på sina axlar. Att det kanske var meningen att det skulle vara hon. Och hon måste göra det bara timmar efter att Expressen och Expo avslöjat att det bara bland dagens riksdagspartier finns 289 personer som kandiderar i valet på olika nivåer, med bevisade kopplingar till nazism eller högerextremism. Varav 214 inom Sverigedemokraterna.

Lööf måste göra det medveten om att hon länge stått i skottgluggen för aggressiva drev från stora delar av ytterhögern just för att hon så tydligt tagit avstånd ifrån främlingsfientliga krafter och med det, enligt samma främlingsfientliga krafter, saboterat deras möjligheter att tillsammans med den gamla politiska alliansen ta över regeringsmakten.

Aggressionerna mot Centerledaren har just därför varit exceptionellt starka och utstuderade. Visst har andra, främst kvinnliga, partiföreträdare hånats och hatats och förminskats i sociala medier. Men ”sabotören” Lööf har uppfattats vara det ultimata hindret mellan SD och regeringsmakten och har därför blivit partiets politiska huvudmotståndare.

Inte minst har partiets olika kommunikationskanaler riktat in sig på att hetsa mot henne i klipp efter klipp efter klipp.

”Bara” ord förstås. Självklart inga uppmaningar till våld. Och man måste ju tåla kritik, som sverigedemokrater säkert skulle säga.

Men även ord spelar roll. Ord kan uppvigla. Ord kan trigga någon till handling.

Nu får vi förutsätta att Säpo gör korrekta riskbedömningar för personskydd. Inte bara fram till valet utan möjligen ännu mer efter. Med tanke på att man i vissa kretsar spann rykten om valfusk redan efter förra riksdagsvalet är det bara att inse att blir det valförlust för högern om två veckor går det nog inte att utesluta nån slags ”aktion” med inspiration av upploppen i Washington efter Trumps valförlust 2020.

Underskatta inte demokratins fiender.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.