Hoppa till huvudinnehållet

Skolrenovering drar ut på tiden – och blir dyrare: ”Det blev nödvändigt”

Publicerad:
Ganska exakt ett halvår har gått sedan spadtaget togs för utbyggnationen av Råda skola och nu är det snart en tät byggnad med väggar och tak.
Ganska exakt ett halvår har gått sedan spadtaget togs för utbyggnationen av Råda skola och nu är det snart en tät byggnad med väggar och tak. Foto: Daniel Olausson

Renoveringen av Prästkragen drar ut på tiden.

Nu flyttas all förskoleverksamhet ut i temporära moduler, med förhoppning till återflytt efter nyår.

– Vi fick till ett takbyte och behöver komplettera med fler fönsterbyten, säger Conny Meijer, fastighetschef på Hagfors kommun.

Renoveringen blev alltså mer omfattande än beräknat och med tanke på långa leveranstider av exempelvis fönster förskjuts hela projektet i tre månader – från slutet på september till mitten på december.

– Det blev nödvändigt. Taket var dåligt och behövde bytas och fönstren var också dåliga. Tanken var att ha med dem i underhållet men vi såg att vi måste ta med fönstren nu också, säger Conny Meijer.

Vad innebär det för verksamheten då?

– Det blir tre månader till i modulerna. Men vi kommer också utöka modulerna så att vi får in tre avdelningar, det är ett väldigt tryck på barnen i Råda, säger han.

Det här innebär i kronor och ören en fördyring av projektet med upp till en miljon kronor på de budgeterade 11,5.

Flera skolrenoveringar

Bredvid förskolan Prästkragen växer expansionen av Råda skola så sakteliga fram. Här är planen att bygget ska stå klart i maj nästa år och Conny Meijer förklarar att det inte står på innan såväl väggar som tak och fönster har monterats upp.

Och några mil norrut längs med 62:an pågår en hel del renoveringsinsatser även på Kyrkhedens skola, lite i väntan på den utredning om framtidens skola som väntas bli presenterad här under hösten.

Conny Meijer nästan pustar i luren när vi hörs lite snabbt på torsdagsförmiddagen. Såväl samhällsbyggnad som fastighetsavdelningen har fullt upp.

– Ja, kommunen satsar något fruktansvärt, det är Häggården i Råda, Råda skola, och ÄBC där det byggs ny entré, ett lärcenter samt utbyggnad av köket vilket har varit efterlängtat länge. Det känns som det är en riktigt positiv attityd i kommunen, säger han.

LÄS OCKSÅ:

Omstridd skola byggs ut – för 120 elever: ”Äntligen”Många nyfödda – skola kanske måste bygga ut

Artikeltaggar

Älvstranden bildningscentrumBostad och byggenConny MeijerEkshäradHagforsKyrkhedens skolaRådaRåda skolaSkola och utbildning

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.