Hoppa till huvudinnehållet

Vallöfte om vårdcentralslyft från S: ”Borgerliga styret har misslyckats”

Publicerad:
Reporter Kent Sjögren
Kent Sjögren
kent.sjogren@vf.se
S-kandidaterna i regionen – Åsa Johansson, Daniel Schützer och Sofia Magnusson – lovar 100 miljoner kronor och en rad åtgärder för att ge vårdcentralerna i länet bättre förutsättningar.
S-kandidaterna i regionen – Åsa Johansson, Daniel Schützer och Sofia Magnusson – lovar 100 miljoner kronor och en rad åtgärder för att ge vårdcentralerna i länet bättre förutsättningar. Foto: Kent Sjögren

Om S får bestämma i regionen efter valet ska extra stort fokus läggas på vårdcentralerna. 100 miljoner kronor och en rad åtgärder utlovas för att förbättra förutsättningarna ute i länet.

– Det är den vård som flest värmlänningar möter dagligen – det måste bara fungera mycket bättre än i dag, säger Åsa Johansson (S).

Hon, Daniel Schützer och Sofia Magnusson presenterade på onsdagen satsningen vid Forshaga vårdcentral, som är en av många som haft svårt att rekrytera läkare och sjuksköterskor. I stället får man, särskilt ute på landsbygden, förlita sig på hyrläkare vilket är ungefär tre gånger så dyrt som fastanställda läkare.

– I Årjäng finns i dag inte en enda fast läkare, och det ser nästan lika illa ut på flera håll. För patienterna blir det en otrygghet att inte komma till ett känt ansikte, och det blir inte någon bra arbetsmiljö. Det duger inte. Det är ett totalt misslyckande av det borgerliga styret som haft makten i länet de senaste tolv åren, säger Åsa Johansson.

Lösningen? Ett vårdcentralslyft, som ska innebära konkret skillnad på både kort och lång sikt.

”Smygförsämringar” ska återställas

Redan till 2023 kommer 100 miljoner extra att tillföras primärvården: för att höja löner, se till att få igenom rekryteringar och återställa "smygförsämringar”.

– Gång på gång får vi höra från personal att utrustning försvinner, vårdcentraler sommarstänger, personal ersätts inte. Utan att vi politiker tagit några beslut om det. Utbudsförändringar SKA vi vara med och bestämma om. Det måste bli ett slut på sånt, slår Daniel Schützer fast.

Bland de kortsiktiga åtgärderna finns också en satsning för att få ned svarstiden till 1177 från 23 till 10 minuter, bemanning under kvällar och helger på den digitala vårdcentraltjänsten och mer lätthanterlig hemsida för 1177.se

Det ska också kombineras med en grundlig genomlysning av alla 30 vårdcentraler i länet. Hur ser situationen ut på varje plats? Vilka förändringar krävs? Ett arbete som ska ske i nära samverkan med personalen.

”Halkat efter lönemässigt”

– I grunden behöver vi göra det mer attraktivt att jobba på vårdcentral. Vi har halkat efter våra grannregioner lönemässigt, och även kommunerna betalar sköterskorna bättre. Så får det inte vara. Men vi måste också se till att minska arbetsbördan: ingen läkare ska till exempel tvingas ha mer än 1 500 patienter, i dag kan det ligga på mer än 2 000, konstaterar Schützer.

I dag ligger kostnaden för primärvården (vilket framförallt innebär vårdcentralerna ) på 16 procent av den totala regionbudgeten. Under mandatperioden vill S få upp det till 20 procent.

– Allt hänger ihop. Om det fungerar på vårdcentralerna och människor känner att de får bra hjälp där blir de mindre benägna att söka akutvård. De ska inte ha hand om skrubbsår och snuva, säger Sofia Magnusson.

Artikeltaggar

Daniel SchützerRegion VärmlandSocialdemokraternaSofia MagnussonVal 2022Vård och omsorgVärmlands länÅsa Johansson

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.