LEDARE: Skrämmande omdömeslöst av kommunalrådet efter NWT-missen

Ledare
PUBLICERAD:
Jens Fischer, Oberoende realister, tycker inte det är hans sak att skydda insändarskribenters anonymitet.
Foto: Peter Bäcker
Efter fyra år är det helt uppenbart att ingen i Hagfors styrande parti begriper att ett kommunalråd inte kan bete sig på det här sättet.

Det går inte att beskriva granntidningens misstag tidigare i augusti som något annat än katastrofalt. Flera insändarskribenter som i insändare framfört kritik mot Hagfors kommunalråd Jens Fischer, Oberoende realister, fick plötsligt besked att deras identiteter – som tidningen lovat skydda – av misstag bifogats i ett mejl till Fischer där han erbjöds bemöta insändarskribenternas kritik.

Plötsligt hade alltså människor, som trott sig kunna framföra sina åsikter trygga bakom en signatur som självaste grundlagen lovar att de ska kunna, blivit uthängda inför precis det kommunalråd de kritiserat.

En dundermiss.

Och det medger även NWT vars ansvariga utgivare häromveckan beklagade den felaktiga hanteringen av insändaren och beskrev den i så pass allmänna ordalag att ingen skulle kunna lista ut vilket kommunalråd det handlade om eller för den delen ämnet för insändarna för att på så sätt försöka skademinimera utfallet för de plötsligt exponerade insändarskribenterna.

Annars skulle läsarna inte bara kunna söka efter gamla insändare med samma signaturer och med det kartlägga åsikter kanske flera år tillbaka. De skulle också kunna ringa upp kommunen och helt sonika kräva ut mejlen till kommunalrådet för att själva ta del av namnen bakom signaturerna.

Vad NWT:s ansvariga utgivare helt uppenbart inte räknat med var att det aktuella kommunalrådet själv skulle visa sig vara fullt så här omdömeslös … De senaste åren borde ha lärt dem, lärt alla förresten, att det inte verkar finnas någon egentlig botten på det där träsket.

För inte bara ska Jens Fischer, OR, ha vägrat hjälpa till när misstaget upptäcktes. Mejlet var ju, ska han ha meddelat NWT:s insändarredaktör, låg ju redan i mejllistan och var således en offentlig handling.

Även såna går dock att sekretessbelägga, vilket man också får förmoda sker om och när ledande politiker exempelvis får mejl från kommuninvånare som ber om hjälp med personliga problem. Ingen förälder som förtvivlat vänt sig till sitt kommunalråd för att berätta om hur deras barn far illa i skolan, ska så klart behöva oroa sig för att privat information hamnar på vift.

Men Fischer gick sedan flera steg längre och valde att göra ett inlägg på sin öppna Facebooksida som alltså inte bara hans över 1200 vänner utan ALLA kan ta del av innehållet på.

I det berättar han dels att han nu minsann har namnen på en rad kritiska insändarskribenter, dels listar dessa skribenters signaturer och kallar dem för ”fegisar” som ”gömmer sig bakom ett alias”. Han berättar också i en kommentar hur de som läser inlägget kan gå till väga för att komma åt namnen – och för att ingen ska missa det underliggande hotet inleder han hela inlägget med att slå fast att det är delbart!

Det är kommunstyrelsens ordförande i Hagfors kommun som beter sig så här! Som använder någon annans misstag till sin egen fördel för att öppet håna och hota exponera de egna och partiets kritiker.

Som, när VF:s reporter konfronterar honom, låtsas som att han inte förstår problemet. Det var NWT:s misstag, menar han om och om igen och vägrar ta ansvar för sin roll – hur det ju faktiskt är han som sprider information om vad som hänt och till och med eggar sina anhängare att ta frågan längre.

Personerna som skrev insändaren hade kunnat skriva i eget namn, skriver Fischer i kommentarerna och menar att det kunnat bli en bra diskussion om ämnet. Men det vet alla som hänger på OR:s Facebooksida där det mesta av den politiska debatten i kommunen förs, faktiskt inte är sant.

OR har närt ett debattklimat där kritiker ständigt hånas och indirekt hotas i kommentarerna av ledande partiföreträdare, makthavare i kommunen.

Är det fyra år till med det Hagforsborna har att se fram emot? Förhoppningsvis inte.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.