Hoppa till huvudinnehållet

Kristersson (M) lovar dubbelspår i Värmland: ”Lägger höghastighetståg åt sidan”

Publicerad:
Ulf Kristersson (M) lovar fyra miljarder kronor för att bygga bort järnvägsflaskhalsar. Bland annat den mellan Kil och Karlstad.
Ulf Kristersson (M) lovar fyra miljarder kronor för att bygga bort järnvägsflaskhalsar. Bland annat den mellan Kil och Karlstad. Foto: HP Skoglund

Under en snabbvisit i Karlstad hann M-ledaren Ulf Kristersson på måndagen med att steka en rejäl portion värmländskt valfläsk.

– Karlstad – Kil är en avgörande länk i tågtrafiken, och dubbelspår krävs. Kommer vi till makten lägger vi höghastighetstågen åt sidan och får det gjort.

Ulf Kristersson är inne på dag 22 av sin valrörelse, med nästan lika mycket kvar till valdagen. Karlstadsbesöket är ett av många, många nedslag för att säkra det som med stor sannolikhet skulle bli en M-KD-regering stödd av L och SD.

Och för många värmlänningar som tågpendlar eller har gods att skicka över räls väntade goda nyheter.

– Vi har en situation där vi ser ett antal problematiska flaskhalsar i tågtrafiken. Jag är själv från Strängnäs och har levt med enkelspår in mot Stockholm, och vi har liknande problematik mellan Uppsala och Stockholm och Göteborg-Alingsås.

M-ledaren hänvisar till diskussionerna om höghastighetssatsningar i olika delar av landet, som sammanlagt skulle kosta 100-tals miljarder kronor. Det vore att börja i fel ände, anser han.

– Löftet är att om vi får förtroende efter valet ska vi se till att få in dubbelspåret mellan Karlstad – Kil i nästa trafikplan. Liksom ett antal andra liknande projekt. Konsekvenserna av att inte lösa upp de här knutarna är för stora, i ett skede när vi ser att kollektivtrafiken blir allt viktigare och allt mer gods behöver gå på järnväg. Det är dessutom avgörande för att i framtiden få till en snabbsträcka mellan Oslo och Stockholm.

Kommunalrådet Alexander Torin och regionrådet Stina Höök tog glatt emot sin partiledares löfte. ”Att få bort flaskhalsen mellan Karlstad och Kil är ett viktigt besked till hela Värmland”, menade Höök.
Kommunalrådet Alexander Torin och regionrådet Stina Höök tog glatt emot sin partiledares löfte. ”Att få bort flaskhalsen mellan Karlstad och Kil är ett viktigt besked till hela Värmland”, menade Höök. Foto: HP Skoglund

Totalt innebär det en satsning på fyra miljarder kronor. Tidsperspektivet kunde dock inte statsministerkandidaten sia närmare om: ”Det viktiga är att vi ger ett tydligt besked att nu ska det bli av”.

Det hela hänger dock på en valvinst. Under måndagen visade SvD/Novus dels att läget mellan blocken är helt jämnt, dels att SD placerar sig fyra procentenheter över M (21,5 mot 17,4 procent).

– Om jag skulle hoppa av glädje eller ilska inför varje opinionsmätning skulle jag snart tröttna. Vad som verkligen betyder något är att vi har fyra partier som har en gemensam plattform och ett tydligt regeringsalternativ. Det kan inte sägas om andra sidan.

Du har sagt att SD inte är välkomna i regeringen, men om de blir största parti på högerkanten och kräver en plats – kan du stå emot?

– Ja, det kan jag. Men de är sakinriktade och kommer inte att rikta några sådana krav.

Varför ska väljarna lita på dig nu, du har svängt tidigare om SD?

– Jag har inte svängt. När L och C valde att stötta S-regeringen sa jag att man inte får nåt gjort om man inte talar med alla. Man måste kunna samtala respektfullt om de stora frågorna.

Artikeltaggar

Alexander TorinJärnvägKarlstadModeraternaPolitikStina HöökUlf KristerssonVal 2022

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.