Hoppa till huvudinnehållet

Badstrand saneras efter utsläpp – förmodligen är det tallolja

Publicerad:
Enligt en första bedömning handlar det om tallolja som spolats upp längs strandkanten på Bomstadbaden. Karlstads kommun avråder från bad. Foto: Karlstads kommun

Bomstadbaden håller på att saneras. Enligt en första bedömning är det tallolja som nått strandlinjen.

– Det luktar i alla fall sulfat som används i pappersindustrin, säger Cristopher Oldne, miljö- och hälsoinspektör på Karlstads kommun.

Han är noga med att det inte går att peka ut Stora Ensos anläggning i Skoghall som källa till utsläppet som upptäcktes under onsdagen. Det är heller inte bekräftat att det rör sig om tallolja, men misstankarna går åt det hållet.

Stora Enso skriver i ett pressmeddelande att de bistår Karlstads kommun i saneringsarbetet, vilket är i linje med miljöbalkens försiktighetsprincip.

”Analys har skickats till vårt labb för att verifiera läckans ursprung och vi nu inväntar svarsresultat, sannolikt först imorgon”, skriver presschefen Carl Norell.

Han skriver att företaget försäkrat sig om att det inte rör sig om ett pågående utsläpp och om det är tallolja så är det ofarligt och biologiskt nedbrytbart.

Enligt Cristopher Oldne hittades föroreningen i onsdags på en sträcka av en kilometer kopplat till Bomstadbaden. Inga föroreningar upptäcktes på Skutberget.

– Vi sökte av hela badstranden och såg ingenting. Det förvånade oss.

Under torsdagen upptäcktes även rester längs Bergviksudden.

– En mindre volym har spolats upp på klipphällarna, säger Cristopher Oldne.

Avrådan från bad gäller tills vidare för Bomstadbaden, däremot inte på Skutberget.

– Nej, men ser man något främmande i vattnet där ska man vara försiktig, säger Cristopher Oldne.

Artikeltaggar

BomstadbadenKarlstadSamhälleSkutberget

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.