Hoppa till huvudinnehållet

Nu startar jakten på björn – och björnbajs

Publicerad:
Reporter Jonas Brefält
Jonas Brefält
jonas.brefalt@vf.se
Totalt tre björnar, varav max en hona, får fällas i årets licensjakt på björn i Värmland. Länsstyrelsen rekommenderar dock att jägarna undviker att skjuta årsungar och björnhona som åtföljs av ungar, som på denna bild, är fredade.
Totalt tre björnar, varav max en hona, får fällas i årets licensjakt på björn i Värmland. Länsstyrelsen rekommenderar dock att jägarna undviker att skjuta årsungar och björnhona som åtföljs av ungar, som på denna bild, är fredade. Foto: KAAB_KENT_A

På söndag startar både jakten på björn och björnbajs i Värmland och förutsättningarna är goda.

– Tillgången på björn ökar ju, medan tilldelningen är densamma. Så då går det ju lättare och lättare, säger Tomas Fröman, jägare i Likenäs.

Han tror att licensjakten på björn kan gå lika snabbt i år som de senaste åren. I fjol var den över på ett dygn, året innan på fyra dygn och 2019 på mindre än ett dygn.

– Från Sysslebäck och norrut så är det väldigt mycket folk som ska ut. Hur det ser ut söderut mot Hagfors vet jag inte riktigt, men det brukar vara något gäng ute där också. Förutsättningarna är goda. Det finns en hel del björn som fastnat på viltkameror, säger Tomas Fröman, som inte själv ska jaga björn i år men deltog i fjol.

Nu laddar de för björnjakt

Att antalet björnar verkar öka i Värmland bekräftas av David Höök, vilthandläggare på länsstyrelsen.

”Jag skulle gissa på att vi har mellan 20 och 30 björnar”, säger vilthandläggare David Höök, här andra person från vänster i bild vid en temadag om skog och vilt i Västra Ämtervik i försomras.
”Jag skulle gissa på att vi har mellan 20 och 30 björnar”, säger vilthandläggare David Höök, här andra person från vänster i bild vid en temadag om skog och vilt i Västra Ämtervik i försomras. Foto: HP Skoglund

– Jag skulle gissa på att vi har mellan 20 och 30 björnar, säger han som berättar att samtidigt som licensjakten startar på söndag inleds också årets inventering av björn.

En sådan görs bara vart femte år, till skillnad från exempelvis varg som inventeras varje vinter.

– Vi tror att antalet björnar ökar, både när det gäller honor och hanar, men att vi fortfarande har mest hanar, säger David Höök.

Vid förra björninventeringen 2017 identifierades elva björnindivider i Värmland. De flesta var hannar, men det året dokumenterades också den första föryngringen i länet. Länsstyrelsen har efter det under flera år filmat en och samma björnhona som fått flera kullar med flera ungar.

Nya björnungar i norr – se klippet här

Inventeringen görs genom att björnbajs samlas in och skickas på dna-analys. Och enligt länsstyrelsens informationssida om björn är spillningen lätt att känna igen för den som vill gå ut och leta – en stor hög, ofta med bärrester i.

Jägareförbundets Värmlandsordförande Anders Olsson hoppas på stort deltagande i årets inventering av björnspillning. Här ses han på bild inför älgjakten 2020.
Jägareförbundets Värmlandsordförande Anders Olsson hoppas på stort deltagande i årets inventering av björnspillning. Här ses han på bild inför älgjakten 2020. Foto: HP Skoglund

Anders Olsson, ordförande i Jägareförbundet Värmland, hoppas att många vill delta i björninventeringen, som genomförs i samarbete mellan länsstyrelserna, Naturhistoriska Riksmuseet och Svenska Jägareförbundet.

– Ja, det är viktigt, för det ökar möjligheterna att få skjuta fler björnar. Vi har ett högt samlat rovdjurstryck. Så vi vill gärna att alla hjälper till så mycket som möjligt och samlar spillning så vi kan få utökad tilldelning nästa år.

– Det är framförallt i norra delarna av Värmland vi har gott om björn. I mina marker i Lekvattnet till exempel. Men det finns i andra delar av länet också. Fast där är det mest hanar som är på vandring, säger Anders Olsson, som inte själv deltar i björnjakten men gärna i spillningsinventeringen.

Den pågår till 31 oktober, men det dröjer till våren eller försommaren nästa år innan alla prover analyserats och en färdig rapport är sammanställd.

Årets licensjakt på björn i Värmland får pågå till 15 oktober om inte kvoten fylls innan dess. Tilldelningen är som de senaste åren tre björnar, varav max en hona. Hona med ungar är fredad och länsstyrelsen rekommenderar också att jägarna undviker att skjuta årsunge.

Beslutet: Så många björnar får skjutas i Värmland

För två år sedan sköts en björn mer än kvoten, något länsstyrelsen betecknade som otur eftersom två fälldes i princip samtidigt. Det året skadesköts också en björn, som inte återfanns då. Den fälldes dock i fjolårets licensjakt.

Läs också

Precis som i fjol överklagades länsstyrelsens licensjaktsbeslut även i år.

– Ja, men förvaltningsrätten avslog, säger David Höök.

Artikeltaggar

Anders OlssonDavid HöökJaktJägareförbundetLänsstyrelsenMiljöVärmlands län

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.