Hoppa till huvudinnehållet

Fördubblade arrenden på Skoghall: ”Inte skäligt”

Publicerad:
”För några handlar det om fördubblad avgift”, säger Gunnar Settergren, här på bild ute vid Trumman i Skoghall i samband med att tvisten tagits till arrendenämnden i början av 2020.
”För några handlar det om fördubblad avgift”, säger Gunnar Settergren, här på bild ute vid Trumman i Skoghall i samband med att tvisten tagits till arrendenämnden i början av 2020. Foto: Håkan Strandman

Arrendenämnden gick på församlingens linje. Avgifterna för nästan hundra fritidshustomter i Skoghall ska höjas.

– Ett bra beslut, säger kyrkofullmäktiges ordförande Bo Öster (S).

– För några handlar det om fördubblad avgift, säger Gunnar Settergren.

Han är ordförande för sommarstugföreningen vid Trumman i Skoghall som nu överklagat till hovrätten, som avgjorde frågan även förra gången som arrendatorerna och markägaren Hammarö församling tvistade om avgifterna.

Den nuvarande tvisten började 2019, men på grund av bland annat pandemirestriktionerna dröjde det ända till juni i år innan Hyres- och arrendenämnden höll förhandling och syn på plats.

Ny arrendestrid om ö-tomternaNy förhandling om arrenden för sommarstugor: ”Börjar bli less på det”

Församlingen vill dela in arrendetomterna i fem olika prisnivåer och höja avgifterna rejält, från exempelvis 10 400 till 22 000 kronor per år för tomter på Björkholmen och Bryggholmen.

Arrendatorerna vill däremot inte ha någon höjning alls. De anser att villkoren ska vara oförändrade och att hovrättens dom från 2017, i den tidigare tvisten, ska gälla.

Avsevärt sänkta arrenden på HammaröMånga missnöjda med arrendehöjning

Hyres- och arrendenämnden gick mer på kyrkans linje i sitt beslut 30 juni i år. Tomterna delas in i fyra olika prisklasser och avgifterna höjs, men med ett par tusenlappar mindre än församlingen yrkat.

– De tog i princip ingen som helst hänsyn till den gamla hovrättsdomen. Att man så helt kunde bortse från den är anmärkningsvärt. Vi förstår inte hur arrendenämnden resonerat, säger Gunnar Settergren.

På den tomt han arrenderar höjs avgiften från 16 000 till 25 500 kronor per år, enligt arrendenämndens beslut.

– På öarna fick man en höjning från 10 000 till 15 000 kronor. Och så finns det de som har en gångväg på 600 meter, via en spång ut till sin tomt, som fick en höjning från 10 000 till 20 000. Alltså en fördubbling.

– Vi anser inte att höjningarna är skäliga och vi har fått till 15 september på oss att utveckla vår talan i hovrätten. Vi har också anlitat en advokat som vi ska träffa de närmaste dagarna.

Bo Öster (S), som är ordförande för kyrkofullmäktige i Hammarö församling, ser annorlunda på arrendenämndens beslut.

– Vi tycker att de har kommit fram till en bra slutsats när det gäller fördelningen av avgifterna, både när det gäller de som ligger på öarna och de som ligger på fastlandet. Vid förhandlingen i juni gjorde vi en arrendesyn tillsammans med nämnden och arrendatorer och tittade på många av tomterna, men även andra jämförelseobjekt som båda parter åberopat. Arrendatorerna fick säga sitt och vi fick ge vår syn på saken.

Det blir kraftiga höjningar av arrendeavgifterna, i några fall en fördubbling. Känns det rimligt?

– Ja, det fanns med redan i förra förhandlingen. Men då kom hovrätten fram till ett beslut som vi hade synpunkter på och vill förändra. Det framförde vi till arrendenämnden nu.

När tror du att det här kan vara avgjort?

– Det har jag ingen aning om. Vi har inte överklagat och gör ingenting nu utan avvaktar 15 september, säger Bo Öster.

Förra gången dröjde det cirka 1,5 år innan hovrätten överprövat arrendenämndens beslut, från sommaren 2015 till februari 2017.

– Med tanke på den allmänna belastningen på hovrätterna kan man väl anta att det kommer att ta minst lika lång tid den här gången, säger Gunnar Settergren.

Artikeltaggar

Bostad och byggenFritidshusGunnar SettergrenSkoghallSvenska kyrkan

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.