Hoppa till huvudinnehållet

Debatt: Ohållbara arbetsvillkor för vårdpersonal i regionen

Publicerad:
Reporter Värmlands Folkblad
Värmlands Folkblad
redaktion@vf.se
Byt ut ledningen och cheferna i regionen, kräver debattören.
Byt ut ledningen och cheferna i regionen, kräver debattören. Foto: Håkan Strandman

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Den nuvarande regionledningen och cheferna i toppen måste bytas ut till mer lämpade, helst utvalda av vårdpersonalen själva, skriver Andreas Köhler, Sekreterare för Kommunistiska Partiet Karlstad om arbetssituationen för personalen i bland annat regionen.

De senaste åren har vi kunnat läsa i våra lokala tidningar om det totala förfallet inom vård och omsorg i Karlstad och Värmland. Det är inte till någon av betraktarnas förvåning att sjuksköterskor och annan vårdpersonal söker sig till andra arbetsplatser, och flyr det kritiska läget inom den regionala och kommunala vården.

Regionens svar på detta har varit att anordna mingelfest för tidigare anställda på ett högst tramsigt vis. De anställda har ju flytt på grund av dåliga arbetsvillkor och löner, inte enbart på grund av misstrivsel och umgänge.

Situationen är minst sagt ohållbar, med den senaste nyheten om att personal jobbar 70 timmar i veckan på grund av en usel planering. Den nuvarande ledningen och cheferna i toppen måste bytas ut till mer lämpade, helst utvalda av vårdpersonalen själva. En ledning man gett sitt förtroende till helt enkelt. Utöver det måste New Public Management fasas ut, det är inte hållbart att anställa mer administrativ personal än personal på golvet.

Det regionen behöver göra är att förbättra anställningsvillkoren och kraftigt öka lönerna. En bra början för det är genom att förkorta arbetsdagen. En sex timmars arbetsdag eller 30 timmars arbetsvecka skulle göra det möjligt för oss att dela på jobben. Detta skulle utöka grundbemanningen, men det kräver också, utöver bibehållen lön, att man höjer densamma.

De sjuksköterskor som sagt upp sig för att söka sig till andra regioner, privata vårdgivare eller Norge måste lockas tillbaka. Det måste vara en morot värd namnet, istället för piskan man använder sig av idag. Vårdpersonalen måste få bättre anställningsvillkor. Fasta tjänster, ett slut på delade turer och en förkortning av arbetsdagen är helt enkelt receptet.

En utökad grundbemanning genom den förkortade arbetstiden skulle även öppna för att personal kan avlastas och göra arbetsuppgifter som de idag inte hinner med annars. På så vis förbättras den psykosociala arbetsmiljön för alla anställda och stressen minskar avsevärt.

Sex timmars arbetsdagen är inte enbart en lösning på vårdsituationen. Tidigare i år kunde vi läsa om en ohållbar situation inom det kommunala bolaget Karlstads Energi. En omläggning av renhållningens fastighetsnära tjänsters färdplan skapade grogrund för hög sjukfrånvaro, personal som köpts ut och tystnadskulturer. En sex timmars arbetsdag, ändrad skiftform och utökad grundbemanning skulle dra ner sjukfrånvaron och undvika att slita ut arbetarnas kroppar.

En sex timmars arbetsdag ser ut att vara långt borta just nu. Det beror framförallt på att en enad borgerlighet, i form av de borgerliga partierna och Svenskt Näringsliv, sätter käppar i hjulet för en sådan revolutionär reform. Via hot om att skatterna skulle behöva höjas, att man måste skära ned på annat och att det helt enkelt inte går att ha en förkortad arbetsdag, så slår kapitalisterna en kil mellan arbetarna.

Vården måste ändå prioriteras, den måste faktiskt få kosta, och att hänge sig åt den grövsta formen av budgetslaveri påvisar föraktet politikerna har gentemot vårdarbetarna.

På vänsterkanten ser det också alltjämt mörkt ut. Socialdemokraterna driver inte frågan och Vänsterpartiet envisas med testprojekt och utredningar. Erfarenheterna från Svartedalens äldreboende och Toyota i Mölndal visar att sex timmars arbetsdag fungerar. Det är sluttestat nu! Kommunistiska Partiet kräver sex timmars arbetsdag inom kommunen, nu!

Andreas Köhler

Sekreterare för Kommunistiska Partiet Karlstad

Artikeltaggar

ArbetsmiljöDebattKarlstadKommunistiska PartietRegion VärmlandVärmlands län