Hoppa till huvudinnehållet

Anrika värmländska kollogården säljs: ”Det är en magisk plats”

Publicerad:
Anrika kollogården Djuprämmen ligger ute på en udde i sjön med samma namn. Foto: Privat

Djuprämmen norr om Lesjöfors har varit en kollogård ända sedan 40-talet. Här har tiotusentals barn genom åren njutit av de vackra omgivningarna.

Nu ligger den ute till försäljning.

– Det är en magisk plats, väldigt speciell, säger säljaren Joel Fänge, vd på Utepedagogik Sverige AB.

På en udde ut i sjön Djuprämmen ligger det som en gång startades som ett konvalescenthem, men som sedan efterkrigstiden har fungerat som ett kollo för barn från olika stadsdelar i Stockholm.

Joel Fänge och hans företag köpte gården 2007 och har drivit kollo på gården sedan 2008.

– Det var ett extremt slitage på fastigheten när vi köpte den, men sedan dess har vi lagt ned cirka sju miljoner på att rusta upp och att göra i ordning, så nu är det väldigt fint, säger han.

En höghöjdsbana finns det på kollot.
En höghöjdsbana finns det på kollot. Foto: Privat

Verksamheten går bra, enligt säljaren. Det finns plats för 250 till 300 boenden på anläggningen som helhet och kolloplatserna fylls utan att de ens behöver marknadsföra sig.

– Vi hade 1 600 barn som vi inte kunde placera i år. Det är stor brist på kolloplatser, säger Joel Fänge.

”Nya utmaningar”

Så varför då sälja, undrar man kanske. Jo, för att göra annat.

– Jag har drivit den här verksamheten länge nu och vi har utvecklat den och rustat upp den så att den fungerar som den ska, men jag är egentligen ingen förvaltare, jag är en entreprenör. Jag känner att jag behöver nya utmaningar för att utvecklas, det är lite för mycket autopilot.

Det finns även en rad olika vattenaktiviteter för barnen.
Det finns även en rad olika vattenaktiviteter för barnen. Foto: Privat

Det handlar alltså om en kollogård med en lång historia och Joel Fänge ser helst att den fortsätter att drivas som just en sådan.

– Gården är ju uppbyggd för den typen av verksamhet och barn- och ungdomsverksamhet ligger mig varmt om hjärtat så jag ser helst att någon som vill driva verksamheten vidare tar över. Så får vi ett liknande bud från någon som vill driva verksamhet och någon som bara vill ha fastigheten så kommer vi att välja det förra, säger han.

Den gamla huvudbyggnaden som hör till kollot.
Den gamla huvudbyggnaden som hör till kollot. Foto: Privat

Flera intressenter

Utropspriset ligger på 7,9 miljoner kronor och det finns redan några bud, enligt Joel Fänge.

– Vi har tre olika intressenter, där två av dem är intresserade av att driva verksamheten vidare. Sedan får vi se hur det går, det här är inte ett köp som görs på tio minuter, utan det är förhandlingar som måste till. Vill man driva verksamheten vidare så handlar det ju också om de avtal för att driva kolloverksamhet som vi har med Stockholms stad och som är värda cirka 40 till 45 miljoner fram till 2025.

Så du har ingen direkt brådska att sälja?

– Nej, jag jobbar inte kortsiktigt, utan långsiktigt, så nu sonderar jag mest terrängen.

Artikeltaggar

Bostad och byggenFastigheterKolloNyheterRämmen

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.