Hoppa till huvudinnehållet

Arvikapartiet stängs ute från talartid på torget: ”Dåligt och odemokratiskt”

Publicerad:
Reporter Morgan Schmidt
Morgan Schmidt
morgan.schmidt@vf.se
Arvikapartiet är irriterade över att de inte får samma chans att höras som partierna som sitter i fullmäktige.
Arvikapartiet är irriterade över att de inte får samma chans att höras som partierna som sitter i fullmäktige. Foto: HP Skoglund

Alla partierna i Arvikas kommunfullmäktige talar varje lördag fram till valet på torget i Arvika. Men inte Arvikapartiet, för de får inte vara med.

– Det känns som en speciell särbehandling och det gör mig besviken och arg, säger Susanne Engstad-Clark, vice ordförande i partiet.

Mellan klockan 10.45 och 14.15 under de kommande lördagarna delar partierna i fullmäktige på talartiden vid torget. Då kan kommunmedborgarna få ta del av det som partierna vill lyfta upp som deras viktigaste frågor i kommunen.

Nykomlingen Arvikapartiet får däremot inte vara med och tala, vilket har gjort Susanne Engstad-Clark upprörd.

– Jag tycker att det är dåligt och odemokratiskt. Jag är besviken på att man inte har mer respekt för samtliga partier som ställer upp i ett kommunfullmäktigeval. Det handlar ju om att ge oss en kvart eller någonting, säger hon.

Susanne Engstad-Clarke tycker att partiet stängs ute från talartiderna på torget.
Susanne Engstad-Clarke tycker att partiet stängs ute från talartiderna på torget. Foto: Hans-Åke henriksson

Susanne Engstad-Clarke anser att det är minst lika viktigt att de som nytt parti får en möjlighet att höras. Inte bara de redan etablerade partierna.

– Poängen med de här talartiderna är väl att man vill höra vad alla kandidaterna har att säga och att även vi ska få vår röst hörd. Jag tycker att respekten för det borde vara lite djupare, det är ju en demokratisk fråga. Men tyvärr är jag inte förvånad.

”Får söka själva”

Lars-Ove Jansson (S) sitter som kommunfullmäktiges ordförande och han är den som har ansökt om tillstånd hos polisen för talartiderna. Det har han gjort åt samtliga partier i fullmäktige.

– Så har det varit i alla år, att den som är ordförande i fullmäktige ansöker om talartid åt alla partierna i fullmäktige och sedan delas tiden upp mellan partierna, säger han.

Lars-Ove Jansson (S) tycker inte att det är något konstigt att Avikapartiet inte får tala med de andra partierna.
Lars-Ove Jansson (S) tycker inte att det är något konstigt att Avikapartiet inte får tala med de andra partierna. Foto: Hans-Åke Henriksson

Varför fick inte Arvikapartiet vara med och tala då?

– Det får de väl, men då får de göra som alla andra partier och ansöka om en talartid. Precis som vi har gjort.

Så att inkludera dem i en sådan gemensam ansökan har aldrig varit aktuellt för er?

– Nej, Arvikapartiet sitter ju inte i fullmäktige. Jag ser ingenting konstigt i detta, utan det är ju samma för Sjukvårdspartiet eller tidigare FI, de har sökt egna talartider om de har velat tala på torget och det har de inte haft några synpunkter på.

Men skulle det inte kunna vara en poäng i att även utmanare bjuds in att tala på den tid som redan finns?

– Jag tror att det finns ett 40-tal andra partier som har sagt att de ska ställa upp i valet i Arvika, så det skulle bli helt ohanterligt. Vill Arvikapartiet tala så får de söka tillstånd som alla andra.

Läs också

Artikeltaggar

ArvikaArvika kommunLars-Ove JanssonPolitikSusanne Engstad ClarkeVal 2022

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.