Hoppa till huvudinnehållet

Anställd tappade balansen – föll tio meter ned i hisschakt

Publicerad:
Reporter Micael Thernström
Micael Thernström
micael.thernstrom@vf.se
Mannen stod på ett par brädor över ett hisschakt när han tappade balansen och föll tio meter.
Mannen stod på ett par brädor över ett hisschakt när han tappade balansen och föll tio meter. Foto: Anders Hanson

Ett byggföretag i södra Värmland åläggs att betala en företagsbot på en kvarts miljon kronor efter att en av företagets anställda föll ner i ett hisschakt och skadade sig allvarligt.

Det var i slutet av november 2020 som den anställde mannen hade fått till uppgift att sätta upp ett antal gipsskivor på en vägg i anslutning till ett hisschakt. För att kunna nå den vägg där mannen skulle sätta upp gipsskivorna la denne ett antal brädor över hisschaktet.

Föll tio meter

När väl mannen stod på brädorna över hisschaktet för att sätta upp gipsskivorna så tappade mannen balansen och föll närmare tio meter till botten av schaktet. Vid fallet ska mannen ådragit sig flera frakturer, i både ländryggen och i bäckenet.

Riksenehten för miljö- och arbetsmiljömål vid Åklagarmyndigheten i Göteborg konstaterar att det ska röra sig om att företaget inte sett till att det funnits tillräckligt skydd. Det framgår också att den anställde mannen inte getts tillräcklig utbildning, saknade erfarenhet och inte heller instruerats tillräckligt för att kunna utföra arbetet på ett säkert sätt.

Kvarts miljon

På grund av att företaget brutit i det ansvar som de har för den anställde så åläggs nu byggföretaget att betala en företagsbot på 250 000 kronor. Då företaget inte gjort vad som kan krävas av en arbetsgivare.

Artikeltaggar

ArbetsmiljöBöterEkonomiSamhälleÅklagarkammaren

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.