Hoppa till huvudinnehållet

Spikrakt uppåt för värmländska besöksnäringen – ökar fjärde mest i landet

Publicerad:
Reporter Morgan Schmidt
Morgan Schmidt
morgan.schmidt@vf.se
De värmländska gästnätterna har ökat rejält i år, mycket tack vara norrmännens återkomst.
De värmländska gästnätterna har ökat rejält i år, mycket tack vara norrmännens återkomst.

Efter ett par riktigt tunga år verkar det som att den värmländska besöksnäringen nu är på väg att återhämta sig. Jämfört med förra året ökade antalet gästnätter med 77 procent i juni.

Det är den fjärde största ökningen i landet.

– Jättekul och välbehövligt, konstaterar Mia Landin, vd på Visit Värmland.

Ökningen av gästnätter under juli är onekligen uppseendeväckande stor, men det är naturligtvis en ökning som kommer från historiskt låga nivåer. Två år av pandemi, med restriktioner och mer eller mindre stängda gränser, har satt sin djupa spår i besöksnäringen.

– Så att jämföra med de två tidigare åren blir så klart lite fel, det är snarare så att vi måste jämföra med hur det såg ut 2019, innan pandemin. Men även i den jämförelsen så ser det faktiskt bra ut, säger Mia Landin.

”Oerhört tryck”

Den helt färska statistiken från SCB visar att gästnätterna i Värmland totalt ökade med 77 procent under juni månad. Inledningen på sommaren gick med andra ord bra, men hur resten av sommaren gått återstår att se.

Enligt Mia Landin så förefaller den i alla fall att ha fortsatt på samma positiva spår.

– De vi hör från verksamheterna är ju att man upplever att det har varit ett oerhört tryck, sedan får vi se vad statistiken säger. Men det känns som att vi så småningom kommer att kunna summera en väldigt bra sommar, säger hon och påpekar att sommaren långt ifrån är slut.

Mia Landin, vd på Visit Värmland.
Mia Landin, vd på Visit Värmland. Foto: Tommy Andersson

– Augusti är en väldigt viktig månad för oss, framförallt när det gäller våra internationella besökare som ofta har en lite senare semester än vi har i Sverige. Därför hoppas jag ju att det här fina vädret håller i sig, så att många väljer att komma.

”Betyder mycket”

Just att de internationella gästerna har återkommit är en tydlig faktor i år. Det ser kanske inte ut precis som innan pandemin, men de har kommit i tillräckliga mängder för att få statistiken att peka åt rätt håll.

– Och det tycker vi ju är oerhört roligt, att vi i år har fått välkomna tillbaka våra internationella besökare och inte för oss i Värmland våra norska vänner som betyder så otroligt mycket. Det ser vi både inom handeln och på våra boenden, säger Mia Landin.

Den norska betydelsen syns också i statistiken från SCB, där det är gränskommunerna Torsby, Arvika, Eda och Årjäng som ökar mest i länet. Länet som helhet står sig också bra i jämförelse med övriga landet. Endast i Stockholm, Västra Götaland och Uppsala ökade antalet gästnätter mer än i Värmland.

Artikeltaggar

CampingHotellMia LandinNyheterResorSCBVisit VärmlandVärmlands län

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.