Hoppa till huvudinnehållet

Bergsten svensk mästare – P-G Andersson två poäng från titeln

Publicerad:
Patrik Flodin och Göran Bergsten firar segern i mästerskapet.
Patrik Flodin och Göran Bergsten firar segern i mästerskapet. Foto: Lars Sjöström

När SM-deltävlingen Nattkröken avgjordes fick en värmlänning fira ett säkrat SM-guld – och en annan är två poäng från.

Kartläsaren Göran Bergsten säkrade mästerskapet tillsammans med Patrik Flodin och P-G Andersson är efter en andraplats mycket nära på att göra det samma.

Patrik Flodin och kartläsaren Göran Bergsten från Forshaga vann rallytävlingen Nattkröken med över minuten och tog hem full pott i SM-deltävlingen.

Ledningen är därmed ointaglig i årets mästerskapstabell och duon kan med en deltävling kvar titulera sig svenska mästare i 2wd.

– Fantastiskt kul. Det har varit ett halvspänt och nervöst rally. Jag hade fjolårets scenario i huvudet - vad som helst kan hända i rally och det är inte över förrän man är över mållinjen. Men vi höll ihop hela vägen och det känns fantastiskt kul att vara klara svenska mästare med en deltävling kvar, säger Patrik Flodin i ett pressmeddelande.

Patrik Flodin, Ilsbo MK, och Göran Bergsten, Forshaga MC, missade SM-guldet i fjol efter ett motorhaveri och kom till start rejält revanschsugna i årets mästerskap.

De vann de tre inledande deltävlingarna och toppade SM-tabellen i den tvåhjulsdrivna nationella klassen med 30 poäng före Emil Karlsson, som var den enda som kunde hota inför resterande tävlingar.

Patrik Flodin och Göran Bergsten vann rallyt med över minuten (1:06,7) och tog även full poäng på powerstage.

– Vi hade en plan som vi höll hela vägen. Vi kan inte påverka andra, vi behöver bara göra vårt bästa. Vi har en bra rutin och får till riktigt bra noter och har makalöst kul i bilen. Det här var jäkligt kul, säger Göran.

P-G nära titeln

P-G Andersson och Anders Fredriksson närmar sig även de SM-titeln efter helgen.

I Nattkröken fick man dock se sig slagna av Mattias Adielsson i en rafflande sekundstrid.

– Det är bara att lyfta på hatten. Mattias har imponerat och han och Maja har gjort ett kanonjobb i helgen, säger P-G Andersson i ett pressmeddelande.

Per-Gunnar "P-G" Andersson och co-driver Anders Fredriksson, båda Årjängs MK, kom till start tillsammans med GN Motorsport för att köra hem så många SM-poäng som möjligt i årets svenska mästerskap i den fyrhjulsdrivna internationella klassen.

P-G Andersson och Anders Fredriksson under Nattkröken i Fagersta.
P-G Andersson och Anders Fredriksson under Nattkröken i Fagersta. Foto: Johannes Ericsson

Efter fredagens inledande sträckor ledde de rallyt, men 600 meter in på lördagens första sträcka (SS5) snurrade de.

– Jag gjorde en miss och snurrade i en snabb höger som gjorde att jag fick backa, säger P-G.

Duon förlorade 15-20 sekunder och tappade ner till fjärde plats i resultatlistan. Under dagen körde de sedan successivt upp sig och inför sista och avgörande sträckan skiljde det bara 0,8 sekunder upp till ledande Mattias Adielsson.

De tog in på sista sträckan men det räckte inte hela vägen fram och så fick den här gången nöja sig med en andraplats, 2,2 sekunder bakom Mattias Adielsson och Maja Bengtsson.

P-G och Anders är inte allt för besvikna. Målet var att plocka så många SM-poäng som möjligt och i finalen i Västrallyt den 2-3 september räcker det med att de plocka två poäng för att ta hem 2022-års SM-guld.

–Jag släppte inte spärrarna helt idag. Vi har kört hårt, men inte över gränsen. Vi har ju även hela mästerskapet att tänka på, säger P-G.

Artikeltaggar

Göran BergstenPer-Gunnar AnderssonRally

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.