Hoppa till huvudinnehållet

Turister i Värmland ökar – fjärde störst i Sverige: ”Långt över förväntan”

Publicerad:
Campingar står för 50 procent av alla övernattningar i Värmland under juni.
Campingar står för 50 procent av alla övernattningar i Värmland under juni. Foto: Charlotte Ferneman

De preliminära siffrorna som SCB publicerat visar en positiv trend för den Värmländska besöksnäringen, antalet turister under juni ökade med 77 procent jämfört med 2021.

– Vi är på god väg mot återhämtning i besöksnäringen, skriver Mia Landin vd på Visit Värmland, i ett pressmeddelade.

Bara i Stockholm med 136 procent, Västra Götaland med 84 procent och Uppsala med 81 procents var ökningen av antal turister högre än i Värmland.

De flesta som besöker Värmland idag är från Sverige. Av utlandsbesökarna ligger norrmännen i topp och därefter kommer besökare från andra angränsande Europeiska länder.

– Midsommar var riktigt varm och fin, då kom resandet igång och vi ser med stor tillförsikt fram mot de kommande sommarmånadernas resultat och att kunna summera även juli och augusti. Vädret har stor påverkan för sommargästerna men vi tror även att nya bokningsmönster och världsläget gjort att man avvaktat med att boka och besöka Värmland, säger Mia Landin.

Mia Landin, vd på Visit Värmland.
Mia Landin, vd på Visit Värmland. Foto: Tommy Andersson

Av kommunerna i Värmland har antalet turister procentuellt ökat mest i gränskommunerna Torsby, Eda, Arvika och Årjäng under april, maj och juni jämfört med 2021, enligt statistiken. I dessa kommuner är gränshandeln en del av besöksnäringen.

– Vi är väldigt nöjda med sommarhandeln som har fått ett uppsving och juli kan jämföras med 2019. Att påskhandeln äntligen kunde komma igång var viktigt och vi är glatt överraskade att gränshandeln kunnat återhämta så bra redan i år, det har gått långt över förväntan, säger Claes Sjöholm Centrumchef på Charlottenbergs Shoppingcenter.

Campingar står för 50 procent av alla övernattningar i Värmland under juni, men alla säsongsplatser på camping är ännu inte inräknade.

– Efter ett tapp på norska säsongscampare har vi fått en förflyttning där fler norska besökare från Vestlandet och de nordligare delarna av Norge hittat Värmland. De gästerna jag pratat med uppger att de valt Värmland framför Västkusten för att det är närmare, att de inte vill samsas med allt för många andra landsmän och att klimatet är bättre i Värmland än längre norr över, skriver Magnus Christoffersson vd på Frykenbadens Camping och ordförande i Camping Värmland, i ett pressmeddelande.

Hotellövernattningarna står för 33 procent av de värmländska övernattningarna under juni och Svenska gäster på hotell har ökat med 50 procent jämfört med föregående år.

Artikeltaggar

ÅrjängArvikaBesöksnäringCampingEdaFrykenbadens campingHotellMia LandinNorgeSCBStockholmTorsbyTurismUppsalaVärmlands länVisit Värmland

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.